Heb jij gewone elfenbankjes gezien?
Kom in februari naar de Kesselse Heide en spot het gewone elfenbankje (Trametes versicolor) als Heidesoort van de maand.
Wat
Algemeen voorkomende, éénjarige schimmel, behorend tot de familie Polyporaceae, die leeft op dode stronken en takken (saprofyt). Ze staan mee in voor de afbraak van dood hout, afgevallen bladeren, dode planten en dieren.
Kenmerken
Waaiervormige hoeden, 3-8 cm groot, die dakpansgewijs in groepjes groeien. Ze hebben een witte rand met daarbinnen verschillend gekleurde zones: wit, beige, okergeel, (rood)bruin, grijs, blauw of zwartachtig (vandaar de naam ‘versicolor’). De onderkant is witachtig of gelig van kleur en bestaat uit poriën waarlangs de sporen zich verspreiden (vandaar de naam van de familie).
Waar te zien?
- Je kan het gewone elfenbankje het hele jaar door zien. Je vindt het vooral op stronken en takken van loofbomen, soms ook of sparren.
- Waarnemingen op de Kesselse Heide
Interessante weetjes
- Grondstof voor de productie van laccase wat o.a kan gebruikt worden bij het bleken van textiel of papierpulp, het maken flessenkurken, tandenbleekmiddel, het reinigen van vervuilde grond …
- In de Engelse taal wordt deze zwam 'Turkey Tail' genoemd vanwege de gelijkenis met de staart van een kalkoen.
- Niet giftig, maar het vlees is taai en leerachtig waardoor hij oneetbaar is.
- Het gebruik ervan is eeuwenoud. Zo maakte men in de vijftiende eeuw er al melding van in de Chinese geneeskundige literatuur.
- In de sprookjeswereld: deze ‘paddenstoel’ groeit tegen dode bomen aan. Padden konden zo hoog niet klimmen, maar voor elfjes waren deze perfecte bankjes.
Gewoon elfenbankje op de Kesselse Heide
Heb jij het gewone elfenbankje gezien op de Kesselse Heide en een mooie foto kunnen maken? Deel je foto met ons via facebook.com/kesselseheide of via waarnemingen.be.