Maatregelen in Provinciale parken en domeinen in het kader van de COVID-19 bestrijding (update 13/5)

13.05.2020

De beheerders van de Provinciale Groen- en Recreatiedomeinen roepen op om de inzet tegen de besmettingsgolf niet te laten verzwakken.

Bedankt voor het respecteren van ons aanbod, onze maatregelen en onze medewerkers, wees voorzichtig voor jezelf en anderen. We werken met iedereen uit de recreatieve en toeristische sectoren aan een duidelijk plan voor als de maatregelen stapsgewijs versoepeld worden.

We proberen in dit bericht alle 'laatste' info te bundelen.

versoepelde maatregelen 4 mei

Blijf vooral in je eigen omgeving recreëren! Als je toch met de wagen naar een wat verder gelegen domein gaat, zorg mee voor een goede spreiding. Als het druk is, bezoek een ander park!

Deze provinciale parken en groendomeinen zijn open voor bezoekers:

• Kasteeldomein d'Ursel
  • Rivierenhof
  • Vrieselhof
  • Hof Van Leysen
  • Kesselse Heide
  • Vrijbroekpark
  • Broek De Naeyer
  • Neteland
  • Prinsenpark
  • Hoge Mouw
  • De Averegten
  • Hertberg
  • Arboretum Kalmthout

Zoek je de buitenlucht op? Doe het dan veilig en respecteer de richtlijnen:

• Maak geen gebruik van de speeltuinen, speelzones en picknickbanken (waar mogelijk zijn ze afgesloten en/of weggehaald).

• Het blijft verboden om op banken te zitten. Voor zwangere vrouwen, ouderen en mensen die slecht te been zijn of een handicap hebben, wordt een uitzondering gemaakt. Zij mogen bekomen of uitrusten op een zitplaats.

• Op grasvelden zitten voor een picknick of om te zonnebaden, kan ook nog niet.

• Houd afstand van andere bezoekers (min. 1,5 meter), onze domeinwachters zien hier mee op toe.

• Je mag enkel individueel, met inwondende gezinsleden en/of 2 vaste extra personen (dit laatste wel gecombineerd met de afstandsregels) wandelen en fietsen.

• Doe niet aan bal- of groepsspelen, deze en andere samenscholingen zijn verboden.

• Vissen kan terug in de meeste domeinen, op voorwaarde dat de social distance maatregelen nageleefd kunnen worden. Neem contact met het domein waar je wil gaan vissen voor meer praktische afspraken en regelingen.

• Individuele buitensporten worden wel opnieuw toegestaan (binnensporten niet).

• Laat het niet druk worden in de hondenloopzones, respecteer ook hier de minimale afstand en gebruik de toegangspoorten met de nodige voorzichtigheid.

• Paardrijden op de routes is opnieuw toegestaan op voorwaarde dat deze rit kan plaatsvinden met een maximum van twee ruiters/menners en dat zij de social distance maatregelen kunnen naleven. Gemotoriseerd vervoer van het paard voor deze ritten is alleen toegelaten als het niet veilig kan op een andere manier.

Houd er rekening mee dat:

• de openbare toiletten van de volgende domeinen geopend zijn: Vrijbroekpark, Vrieselhof, Prinsenpark, Hertberg, De Averegten, Hoge Mouw en Arboretum Kalmthout.

• de provinciale domeinen in stedelijk gebied, Vrijbroek (Mechelen) en Rivierenhof (Antwerpen), tijdens weekends erg onder druk staan. Gelieve niet langer dan 2 uur in deze parken rond te wandelen en ga er niet naartoe als het al druk blijkt.

Parkings:

• De parkings van Prinsenpark, Hertberg, Averegten en Hoge Mouw zijn in samenspraak met de lokale politie heropend. De domeinwachters zien mee toe op een correct gebruik, aan bezoekers wordt gevraagd om ook mee op te letten zodat het niet te druk wordt.

• De parkings van Rivierenhof, Kesselse Heide en Vrieselhof zijn geopend voor gebruik zoals in de federale maatregelen aangegeven. Toeristische en verre verplaatsingen blijven verboden.

• De parkings van Vrijbroekpark zijn enkel geopend voor mensen met een blauwe kaart.

• De parking van De Nekker blijft gesloten. De parking aan de campingbalie van het Zilvermeer mag gebruikt worden om wandelingen te starten in Buitengoor-Meergoren, P1 van het Zilvermeer blijft dicht. De parkings van De Schorre openen terug.

Alle hierboven aangehaalde maatregelen worden opgelegd voor de veiligheid en gezondheid van zowel bezoekers als medewerkers. Daarom vragen we met aandrang om verantwoord om te gaan met dit aanbod.

Provinciale Recreatiedomeinen

De Provinciale Recreatiedomeinen blijven gesloten tot 7 juni 2020.

Zowel De Nekker in Mechelen, het Zilvermeer in Mol, als De Schorre in Boom en de Lilse Bergen in Lille, zijn gesloten voor het grote publiek. Deze sluiting geldt voor de volledige Recreatiedomeinen, zowel voor verblijfsrecreatie als dagrecreatie, als winkels, als horeca en speeltuinen. Ook voor vissers en individuele buitensporters blijven deze domeinen gesloten.

Met de sportclubs die de accommodatie van deze domeinen gebruiken of huren, wordt contact opgenomen.

De wandelpaden en bosgedeeltes van De Schorre zijn open voor de buurtbewoners.

Bekijk ook de websites en Facebook-pagina's van de domeinen in je buurt voor gedetailleerde en specifieke maatregelen.