Agrarische herontwikkeling van landbouwinfrastructuur - Geen pretpark maar een productief landschap

Status
Inschrijvingen afgesloten
Datum
  • dinsdag 6 juni 2023 van 09.30 uur tot 15 uur
Prijs
Gratis
Uiterste inschrijfdatum
maandag 5 juni 2023

Is het verplaatsen van woonfuncties binnen de landbouwruimte wenselijk en haalbaar? Discussieer op dinsdag 6 juni mee tijdens de afsluitende studiedag in het kader van het plattelandsproject Boer(en)Bedrijf(en)Match.  

Kiezen voor agrarische herontwikkeling van bestaande landbouwzetels betekent kiezen voor een trendbreuk met het verleden. Zonevreemde functiewijzigingen zijn niet langer overal inpasbaar in de landbouwruimte. Er is bovendien nood aan (financiële) instrumenten om vrijkomende landbouwzetels te begeleiden tot een aanvaardbare invulling op maat van de locatie en de omgeving. In het project zochten we naar oplossingen: heffingen op zonevreemde activiteiten, belastingen, verplaatsen van de woonfuncties, maar ook subsidies en een mogelijke rol voor een ontwikkelmaatschappij werden verkend.  
  
Tijdens deze studiedag gaan we dieper in op de ontwikkelde totaalaanpak, bestaande uit 8 puzzelstukjes die best tegelijk en gecoördineerd ingezet worden. Het verplaatsen van slecht gelegen woonfuncties blijkt essentieel om te komen tot een betaalbaar én gedragen beleid. In workshops verkennen we samen op basis van cases de mogelijkheden. Afsluitend houden we een debat met alle aanwezigen.

Programma 

·        9.30 uur: Ontvangst

·        10.00 uur: Voorstelling projectresultaten

·        11.15 uur: Aan de slag: kies je workshop

  • Vrijwaren van een productief landbouwlandschap. Een zoektocht naar visie op landbouwland, met insteek toekomst voor de veeteelt. En hoe zet je die visie om naar concrete acties?   
  • Wat met de 1000 stoppende boerderijen?  Agrarische herontwikkeling met behulp van landbouwkompas en trajectbegeleiding van stoppers en starters.   

·        12.20 uur: Lunch

·        13.20 uur: Aan de slag: kies je workshop

  • En wie gaat dat betalen? Omvang van onthardingsopgave. Een zoektocht naar financiering.  
  • Van oud naar nieuw. Ontdek mee hoe woningen kunnen reizen door de open ruimte én geef je mening over de het reisdoel.  

·        14.25 uur: Afsluitend debat

Het PDPO-project Boer(en)Bedrijf(en)Match startte op 1 juli 2021 en loopt nog tot en met 30 juni 2023 in de gemeenten Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas en Wuustwezel. Er werd gezocht naar een beleid dat snel inzetbaar is mét perspectief voor elk uitbollend agrarisch bedrijf op maat van de locatie en de omgeving.  

Locatie

Loeyakkershof, Vaartdijk 11A, Brecht 

Je komt bij voorkeur via het openbaar vervoer (bus/ trein) tot station Noorderkempen, waar je op een huifkar stapt richting het Loeyakkershof.    

Kom je toch met de wagen? Er zijn parkeerplaatsen voorzien. 

Landbouw_AntwerpenFINAL
pom
Organisator
Dienst Landbouw- en Plattelandsbeleid