Lokaal lekkers op 't menu

21.10.2021

Het personeelsrestaurant van het Antwerpse provinciehuis koopt van 25 tot en met 29 oktober 2021 rechtstreeks producten aan bij landbouwers die actief zijn in de korte keten. Elke dag staat er een andere korteketenproducent in de kijker zoals onder andere de Dobbelhoeve uit Schilde en kaasboer Polle met z’n Kempische geitenkaas.

Waarom?

Zo zetten we in op kwalitatieve en lokale producten, een eerlijke prijs voor de boer, transparantie in de keten, seizoensgebonden producten en SDG’s geen honger, duurzame steden en gemeenschappen en verantwoorde consumptie en productie.

Link met fairtrade

Korte Keten en fairtrade gaan hand in hand met als grote gemeenschappelijke deler eerlijke handel. Tijdens de korteketenweek in het personeelsrestaurant is er ook aandacht voor fairtrade producten. Producten die niet lokaal verkrijgbaar zijn zoals kokosmelk en mango worden fairtrade aangekocht.

Kloof dichten tussen consument en producent

Consumenten weten niet altijd waar het eten op hun bord vandaan komt en land- of tuinbouwers weten vaak niet wat er gebeurt met de producten die ze in de markt zetten.  Een korte voedselketen kan deze verbinding herstellen. Landbouwers verkopen hun producten dan rechtstreeks en bepalen zelf de prijs. Consumenten genieten dan weer van lokale producten met zekerheid over hun herkomst.

Ook de provincie Antwerpen kiest voor korte keten. Het verkorten van de voedselketen zorgt er namelijk voor dat de kloof tussen consument en producent verkleint. Dit draagt bij aan een groter draagvlak voor de land- en tuinbouw in onze provincie.