Vul de enquête in over veldbonen

publish date
05.08.2022

Op 1 maart 2022 ging het project Veldbonen, van veld tot voer van start. Met dit project trachten we de importafhankelijkheid van de Vlaamse landbouw t.a.v. niet Europees eiwit in de veevoeding te reduceren door meer in te zetten op lokale teelten zoals veldbonen.

In de praktijk zien we dat ondanks de opportuniteiten van deze teelt, de opschaling achterblijft. Om deze teelt te stimuleren, proberen we de bestaande knelpunten bij akkerbouwers en veehouders te inventariseren en dit zowel bij landbouwers die ervaring hebben met veldbonen als voor zij waarvoor dit nieuw is. Daarnaast gaan we ook op zoek naar de knelpunten bij andere ketenpartners zoals melk- en vleesverwerkers, veevoederfirma’s, handelaars, adviseurs, veredelingsfirma’s en loonwerkers.

Hoe kan jij ons helpen?

Vul onze enquête in zodat we je antwoorden kunnen gebruiken bij het inventariseren van de knelpunten. Het invullen van de enquête duurt 10 minuten.

beelden enquêtes veldbonen

Wij zoeken mee naar aanbieders of afnemers

Gezien de teelt meer potentieel heeft op iets zwaardere gronden en de veehouders die de veldbonen vervoederen, eerder gelegen zijn in de regio’s met lichtere gronden, is het essentieel om een goede samenwerking te krijgen tussen beide partijen. In praktijk zien we dat deze samenwerking moeilijk op gang komt. 

Vanuit de projectgroep willen wij jullie helpen in het vinden van een afnemer of aanbieder van veldbonen. Ben je akkerbouwer en heb je veldbonen of wens je er in de toekomst graag te telen, maar zoek je nog een afnemer? Of ben je veehouder en zou je graag veldbonen willen voederen aan je dieren maar vind je momenteel niemand waarbij je ze kan aankopen? Vul dan onderstaand formulier in. 

Wij bezorgen alle landbouwers die het formulier invullen elkaars gegevens. Zo kunnen geïnteresseerden rechtstreeks contact opnemen met elkaar.