Schrijf je nu in voor de Basisopleiding Mobiliteitscoördinatoren

publish date
08.09.2020

In het najaar van 2020 organiseren het Provinciaal Mobiliteitspunt (PMP) Antwerpen en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) de Basisopleiding voor mobiliteitscoördinatoren.  Conform de huidige coronamaatregelen organiseren we de opleiding online. In 5 sessies van 2 uur reikt de opleiding je de essentiële basis aan om een degelijk mobiliteitsproject uit te werken binnen je eigen organisatie. Alle facetten van mobiliteitsmanagement komen aan bod, zowel de theorie als de praktijk.


Gedetailleerd programma en inschrijvingen vind je hier.
 

Agenda basisopleiding mobiliteitscoördinatoren

Deputatie provincie Antwerpen lanceert imagocampagne #tuurlijkda

publish date
27.08.2020
TuurlijkDa - vierkant

Het is niet omdat het leven in onze provincie even stilviel, dat we moeten blijven stilzitten. Integendeel. Het is nu vooral belangrijk dat we vooruit blijven kijken. Zonder de maatregelen uit het oog te verliezen natuurlijk. Dat we terug gaan genieten van de gewone momenten. Ook al zijn het buitengewone tijden.

Op vraag van de deputatie werd daarom een socialemediacampagne gelanceerd. Met de campagne #tuurlijkda moedigt de deputatie de inwoners en bezoekers aan om te genieten waar het kan. Op restaurant gaan met 1,5 meter afstand of in een hotel op beide oren slapen? #daszekerda, het kan nog allemaal. De socialemediacampagne loopt 6 weken en is een samenwerking met UNIZO, NSZ, Horeca Vlaanderen, AHA, Comeos, en Toerisme Provincie Antwerpen.

Veerkrachtig Gompel in de ether

publish date
17.08.2020

Op vrijdag 14 augustus streek Radio 2 neer in Mol Gompel om te proeven van dat mooie stukje Kempen. Als laatste dorp in de reeks van 6 weken veerkrachtige dorpen in provincie Antwerpen, is Gompel het buitenbeentje. In Gompel staat het traject  Veerkrachtige dorpen nog maar in de startblokken.

Gert Vreys, een fiere en ondernemende Gompelaar, vertelt over de initiatieven die ze in Gompel organiseren met de oud-leiding. Hij trekt zijn stoute schoenen aan en probeert presentator Jelle Cleymans te strikken voor een benefietoptreden. 

Florist Katrien Coninckx maakte de draaidag helemaal compleet. Zij lichtte op de dag van de florist haar nieuw Gompels vrijwilligerswerk toe. Het befaamde Gompels casino van 1952 is volop in wederopbouw en zij zoeken nog helpende handen zoals Katrien om er samen iets ‘dorpverbindends’ van te maken. Participatiemedewerker Emily Vandeperre van Rurant vzw blikte vooruit naar het traject dat op stapel staat, op maat van iedere Gompelaar en 100% corona-proof.

Gompel is duidelijk helemaal klaar voor het traject Veerkrachtige Dorpen. Bekijk hier de geplande participatiesessies in Gompel tijdens het najaar van 2020.

Provincie Antwerpen en Radio 2 streken neer in Sint-Jozef Rijkevorsel

publish date
11.08.2020

Tijdens de vijfde zendweek maakten we via Radio Veerkrachtige dorpen kennis met de inwoners van Sint-Jozef Rijkevorsel. Of zeggen we beter met de cementzakken van Sint-Jozef?! Deze bijnaam of geuzennaam hebben ze te danken aan de vroegere cementfabriek in het dorp. Het verhaal begon maandag 3 augustus met een wel erg bekende inwoner, schrijver Aster Berkhof.

Sint-Jozef is de thuis van Aster Berkhof die afgelopen juni 100 jaar werd. Karel Michielsen schreef een boek over hem en neemt ons mee langs de tentoonstelling die over hem loopt. De week eindigde in de kerk van Sint-Jozef waar het project Kerk als dorpsknooppunt liep. Zo vond Superburen dankzij het project een plekje in de kerk. Dit korteketeninitiatief brengt de inwoners dichter bij hun lokale boeren én hun verse producten. Er zijn geen winkels meer in Sint-Jozef, maar de inwoners kunnen elke vrijdagavond hun streekproducten afhalen in de kerk. 

Van 10 tot en met 14 augustus zijn we aan de laatste week radio Veerkrachtige Dorpen beland! Luister tijdens die warme zomerweek naar Radio 2 Antwerpen en ontdek de verhalen van veerkrachtig Mol!

Radio veerkrachtige dorpen Hulshout

publish date
04.08.2020

Radio Veerkrachtige dorpen sloot op vrijdag 31/7 zijn vierde zendweek af in Hulshout, een levendig dorp met vele verenigingen als motor.

Jelle Cleymans kon door de nieuwe veiligheidsmaatregelen niet naar Hulshout voor de live uitzending dus stuurde hij An naar Hulshout als reporter ter plaatse. Met mondmasker en de nodige afstand wist ze boeiende inwoners voor de microfoon te halen. Zoals Peter Broeckx, één van de trekkers van de volkstuintjes die naast het WZC Ter Nete komen als nieuwe ontmoetingsplek in het dorp. Hij legde de link tussen de groenten van de toekomst en die van het verleden, van de belangrijke conservefabriek La Corbeille. De fabriek waar hij 30 jaar werkte sloot 10 jaar geleden de deuren. Intussen is de site omgevormd tot KMO zone en een belangrijke ondernemings- en tewerkstellingsplek voor Hulshout vertelde Johan Van Loo met grote fierheid. Fierheid ook omdat hij een project in eigen dorp kan realiseren en de kans heeft om zo zijn grootvader te eren met het centrale plein waar de retail zone rond is opgebouwd naar hem te vernoemen.

Hét evenement van Hulshout dat is de Neteloop. Jos Van Reusel, pastoor en oprichter van de Neteloop, kwam in de studio bij Jelle vertellen hoe deze loop, in 1989 gestart als alternatief voor het eetfestijn, is uitgegroeid tot hét dorps evenement met 400-500 deelnemers. Met de zomerse temperaturen mag het tempo wat lager liggen. Wandelen is een populaire activiteit in tijden van corona zo ook in Hulshout. Jan Monsecour, stichtend lid van de wandelclub De Gruunzipkes, leerde ons zowaar Hulshouts! Want “een gruun zipke” is Hulshouts dialect voor een groen vestje, de uitrusting van de wandelclub. De warme uitzending sloot Jelle af met een Kameleon, een fris biertje van hoge goesting, van de Hulshoutse brouwerij Den Hopperd. Scholl!

Meer info: www.veerkrachtigedorpen.be

Van 3 tot en met 6 brengt Radio Veerkrachtige dorpen verslag uit over Sint-Jozef (Rijkevorsel).  Volg de uitzendingen elke weekdag tussen 12 en 13 uur op Radio 2. 

Daarna sluit Radio Veerkrachtige Dorpen af in Mol-Gompel. Jelle Cleymans brengt samen met de inwoners, de verhalen, de dorpsdynamiek tot in de woonkamer.

Radio Veerkrachtig Braken

publish date
28.07.2020

Radio Veerkrachtige dorpen sloot op vrijdag 24/7 zijn derde zendweek af in Braken, een gehucht van Wuustwezel, vlakbij de grens met Nederland. 

De live uitzending aan de kapel van Braken begon met het verhaal van smokkelaar op rust, Piet Roelands, die van zijn 8 tot 35 jaar suiker, tabak en haarnetjes smokkelde van Nederland naar Braken. Wim Keteleer, dirigent van het jongerenkoor kwam praten over het belang van het jongerenkoor in de kapel en Andrea Vieira Barros is afkomstig uit Brazilië, maar vertelde hoe ze samen met haar man bakkerij Kramikske in Braken begon. Schepen Katrin Kempenaers vertelde hoe de kapel van Braken is omgevormd tot een ontmoetingsplek waar inwoners kunnen samenkomen dankzij veel veerkracht van de inwoners en het traject  kerk als dorpsknooppunt.  

Van 27 tot en met 31 juli strijkt Radio Veerkrachtige dorpen neer in Hulshout. Volg de uitzendingen elke weekdag tussen 12 en 13 uur op Radio 2. 

Daarna vind je Radio Veerkrachtige Dorpen nog twee keer in Sint-Jozef-Rijkevorsel en Mol-Gompel. Jelle Cleymans brengt samen met de inwoners, de verhalen, de dorpsdynamiek tot in de woonkamer.

Radio Veerkrachtige Dorpen vanuit Groot-Vorst

publish date
22.07.2020

De tweede week van Radio Veerkrachtige dorpen werd afgesloten voor het gemeentehuis van Groot-Vorst. Op vrijdag vindt daar immers een wekelijkse markt plaats. Die markt werd 2 jaar geleden opgestart omdat er geen voedingswinkels meer in het dorp staan.

Annabel Deferme stapte een uur voor de live uitzending in het huwelijksbootje maar belangrijker startte een lingeriewinkel op in het dorp. Dit is de tweede handelszaak in Groot-Vorst, naast een krantenwinkel.

Annicq en Guido (foto)vertelden over het dorpscomité dat opgericht werd na het traject van Veerkrachtige dorpen.

Caroline van Ferm vertelde over Affair Local dat in september opgestart wordt. Het wordt een plek waar diensten samen komen maar waar ook lokale producenten hun goederen kunnen verkopen. En er zal een koffiehuisjes uitgebaat worden door de mensen van Dagcentrum Vogelzang. Die laatsten gaven alvast een zelfgebakken cake en versgemaakte confituur aan Jelle.

Het was een gezellige vrijdagmiddag op het marktplein in Groot-Vorst!

Annicq en Guido op bezoek bij Jelle Cleymans van Radio 2

Radio Veerkrachtig Schriek

publish date
13.07.2020

Radio Veerkrachtige dorpen sloot op vrijdag 10 juli zijn eerste zendweek feestelijk, vrolijk én gezond af in Schriek. Een droomstart voor 6 weken radio van Provincie Antwerpen. Bedankt Schriek! 

In Schriek werd onder meer het roemrijke verleden met kasteelheren belicht, ontdekten we dat landbouw nog alomtegenwoordig is en dat van blauwbessen tot varkensbedrijven, kregen we een inkijk in het dorpsrestaurant en zagen we de fopspenen wapperen in de 'tuttenboom'. 

Van 13 tot en met 17 juli is Radio Veerkrachtige Dorpen te gast in Groot-Vorst. Volg de uitzendingen elke weekdag tussen 12 en 13 uur op Radio 2. Op vrijdag 17 juli maak je tijdens de live-uitzending kennis met markante inwoners uit Groot-Vorst zoals Annabel Deferme, zij heeft één van de weinige winkels in het dorp. Ook marktkramer Marleen, leden van het dorpscomité en Caroline van Ferm komen langs.

Daarna kan je Radio Veerkrachtige Dorpen vinden in Braken, Hulshout, Sint-Jozef-Rijkevorsel en Mol-Gompel. Jelle Cleymans brengt samen met de inwoners, de verhalen, de dorpsdynamiek tot in de woonkamer. We leggen ons oor te luister om te ontdekken of de coronacrisis een invloed heeft gehad op hun dorp, hun gemeenschap. Daarbij nemen we de korte keten en de streekproducten, de Zomer van de Korte Keten mee de in ether.

Coronatriagepunt in Gouverneur Kinsbergencentrum in Wilrijk sluit de deuren

publish date
29.06.2020

Ruim drie maanden na de opening sluit het triagepunt Gouverneur Kinsbergencentrum (Antwerpen Zuid) in Wilrijk de deuren. Uit de plaatselijke huisartsenkring en Huisartsenwachtpost werd een coronateam samengesteld. Dit team nam al die tijd de coördinatie van het triagepunt op zich. Zo kon het triagepunt als voorpost voor de spoedafdeling van het UZA de toevloed aan coronapatiënten opvangen. Het Antwerpse provinciebestuur stelde het gebouw gratis ter beschikking en zorgde voor facilitaire ondersteuning.

gkc triagepunt covid-19

Voor de installatie van het triagepunt is er enorm snel geschakeld. De provincie Antwerpen bood spontaan Kwartier Z, het centrum voor anders leren, anders werken en samenwerken in de zorgsector aan toen er nood was aan een locatie. Kwartier Z is al ingedeeld in aparte consultatieruimtes. In 48 uur werd Kwartier Z ontruimd en ingericht als triagepunt, met 2 onderzoekslokalen en een onthaal. Ook allerlei praktische dingen, zoals netwerk en telefonie voorzien, schoonmaak en afvalophaling regelen, verzekeringen in orde brengen, toegangen regelen,… was in orde binnen 2 dagen.

Alle consultaties en tests werden uitgevoerd door een team van 40 artsen uit de huisartsenkring die zich vrijwillig aangemeld hadden. Zij kregen versterking van verpleegkundigen, ook vrijwilligers. De stad Antwerpen zorgde voor stewards, schoonmaak en administratieve ondersteuning. Alle beschermingsmaatregelen hebben gewerkt, niemand van het team is ziek geworden.

Strakke organisatie

Het triagepunt was dagelijks open van 16u tot 18u of 20u, al naargelang de drukte. Dankzij een van de artsen die handig is met ICT-toepassingen kon men een efficiënt systeem opzetten met online afspraken. De afspraken konden worden ingepland door de eigen huisarts, na telefonische triage of een fysieke consultatie. Die huisarts vulde ook de elektronische formulieren in voor het lab en voor de tracing. Deze manier van werken liet toe gemiddeld 50 stalen per 4 uur te nemen.

De samenwerking tussen de verschillende partners (coronateam, stad Antwerpen, provincie Antwerpen/Gouverneur Kinsbergencentrum) verliep vlot. Scarlett Deurinck, zakelijk leider van het Gouverneur Kinsbergencentrum is verheugd dat het centrum kon tonen waar het voor staat. Het Gouverneur Kinsbergencentrum wil immers inzetten op samenwerking en innovatie binnen de zorg. Het gebouw wordt er ten volle voor gebruikt: mensen worden er samen gebracht en er starten ook eigen projecten op. Het ondersteunen van het triagepunt paste helemaal in de doelstellingen.

Werken aan draaiboeken

Om zich voor te bereiden op een eventuele tweede golf, willen de partners een draaiboek uitwerken voor de artsen die van wacht zijn en voor de huisartsen in de eigen praktijk. Dat draaiboek kan dan bij een nieuw triagepunt gebruikt worden. Bedoeling is om zo het coronateam te ontlasten en ervoor te zorgen dat niet voortdurend één van de vijf artsen die deel uitmaken van dat team aanwezig moet zijn.

Bekijk het nieuwsitem op ATV

Beluister het fragment op Radio 2 Antwerpen

Meer info over het Gouverneur Kinsbergencentrum vind je op de website, voor vragen over het triagepunt kun je terecht bij Scarlett Deurinck, zakelijk leider, scarlett.deurinck@provincieantwerpen.be, T +32 3 830 73 40, M +32 478 41 78 32

In 5 stappen naar een veerkrachtiger dorp

publish date
25.06.2020

Ook jij kan je dorp in vijf stappen veerkrachtiger maken aan de hand van een online stappenplan. Vijf dorpen in de gemeenten Heist-op-den-Berg, Laakdal en Essen gingen je al voor. 

Provincie Antwerpen werkte de afgelopen jaren samen met Rurant vzw, Innovatiesteunpunt en de gemeenten Heist-Op-Den-Berg, Laakdal en Essen aan het PDPO-project Veerkrachtige Dorpen. In 5 dorpen namen de inwoners samen met het lokale bestuur hun dorp in handen. Maakten ze samen plannen voor de toekomst, zochten ze antwoorden op de uitdagingen waar ze voor staan. Benieuwd naar hoe zij het aanpakten? We bundelden alles in een handige online stappenplan samen met de tips en trucs. 

Provincie deelt corona-doe-het-zelfpakketten uit voor de Zomer van de Korte Keten

publish date
19.06.2020

Geen week, maar een volledige Zomer van de Korte Keten in 2020. Landbouwers, verenigingen en steden en gemeenten organiseren nog tot eind september tientallen activiteiten om hun buren, leden en inwoners meer vertrouwd te maken met verschillende vormen van korteketenverkoop op land- en tuinbouwbedrijven én om hen een fijne belevenis te bezorgen met lokaal geproduceerd voedsel. Om dat op een vlotte en veilige manier te laten verlopen, bezorgt de provincie Antwerpen de deelnemende ondernemers een pakket met materialen om zich aan te passen aan de geldende coronamaatregelen. 

De keuze voor een hele zomer met lekkere activiteiten in plaats van een week, zoals de voorbije jaren het geval was, is een rechtstreeks gevolg van de COVID-19-epidemie. De campagne was in volle voorbereiding toen het coronavirus uitbrak in ons land. Omdat de situatie op lange termijn niet te voorspellen was, beslisten de initiatiefnemers om het roer helemaal om te gooien en in plaats van een korte intensieve campagne te gaan voor een lange periode waarin op een veilige manier minstens evenveel mensen bereikt kunnen worden. 

Veilig door de Zomer van de Korte Keten 

Voor de korteketenverkoop heeft de coronacrisis een onverwacht gevolg. Veel producenten hebben hun omzet de voorbije weken zien stijgen. Meer dan ooit kiezen consumenten in de provincie Antwerpen voor lekkers uit eigen streek; omdat het voedsel veilig en makkelijk traceerbaar is, omdat ze zo drukke supermarkten kunnen vermijden en de lokale economie ondersteunen én omdat ze er een gezonde uitstap van kunnen maken.

Wie als producent of organisator aan de campagne deelneemt, kan bij de provincie Antwerpen terecht voor een gratis doe-het-zelf-pakket om bedrijfsbezoeken en andere activiteiten netjes volgens de coronamaatregelen te laten verlopen. Het bevat materiaal dat aanmaant om afstand te houden, de juiste wandelrichting aan te houden, bij voorkeur elektronisch te betalen, enzovoort.

In het pakket zit verder onder andere een liter handgel van Sterkstokers uit Hoogstraten, een korteketenproducent die naar aanleiding van de coronacrisis zijn productie heeft omgegooid en nu 500 liter ontsmettingsalcohol per dag produceert. 

De Zomer van de Korte Keten is een initiatief van de Vlaamse provincies in samenwerking met de Vlaamse overheid, de Vereniging van Vlaamse Provincies, het Steunpunt Korte Keten en VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing).

Participatietrajecten Veerkrachtige Dorpen starten weer op

publish date
10.06.2020

Met initiatieven zoals een parkspel en online werksessies zet de provincie Antwerpen de participatiemomenten van Veerkrachtige dorpen (in Wechelderzande en Ranst) en Kerk als dorpsknooppunt (in Poederlee) voort. Door de coronacrisis lagen de participatiemomenten tijdelijk stil. De uitdagingen waar dorpen mee kampen, blijven evenwel niet liggen. Voortaan gaan inwoners op een andere, veilige manier nadenken over de toekomst van hun dorp. De participatiemomenten zien er misschien anders uit, maar de provincie blijft samen met de inwoners nadenken over de toekomst van hun dorp. 

veerkrachtige dorpen

Participeren over kerk Poederlee via online sessies en een digitaal prikbord

De start voor het participatieproject, de kerk als dorpsknooppunt, voor de kerk van Poederlee werd begin maart al genomen. Het participatietraject herstart in juni met drie online werkmomenten. Via digitale prikborden kunnen inwoners die niet aanwezig waren ook nadien nog hun ideeën achterlaten. De eerste online bijeenkomst was gepland op 8 juni. De tweede en derde bijeenkomst staan gepland op maandagen 22 en 29 juni. 
 

Vanuit ons kot naar de tuin van Hof d’Intere 

In Wechelderzande vond het startmoment op 12 maart plaats, net voor de lockdown. Via een online sessie gaan we op zoek naar de thema’s die de inwoners het meeste bezighouden. Onder voorbehoud dat de coronacijfers gunstig blijven evolueren, zullen we begin juli via een parkspel of een wandeling aan Hof d’Intere en de oude pastorij de resultaten en ideeën uit de online sessie weergeven. De deelnemers aan het parkspel mogen hier opnieuw hun mening over geven. We maken ook een fotowand met foto’s van vroeger en een wensmuur waar inwoners bijkomende ideeën of meningen ophangen. We volgen uiteraard de adviezen van de Veiligheidsraad nauwkeurig op voor deze bijeenkomst. 
 

Klapmomentje stimuleert nood aan ontmoeting 

De provincie Antwerpen grijpt de kansen die er vandaag door de crisis ontstaan zijn. Zo ook het dagelijkse klapmomentje om 20 uur dat de nood aan ontmoeting naar boven bracht. Het was na de participatiesessies begin dit jaar al duidelijk dat er vanuit de inwoners van Ranst meer vraag was naar sociale samenhang en initiatieven om die te stimuleren. Het centrale plein aan de kerk biedt heel wat mogelijkheden. Samen met de inwoners en het lokaal bestuur wil de provincie Antwerpen werken rond de invulling van dat centrale plein.

De zomer in eigen land kan zo zorgen voor een start van nieuwe sociale contacten op en rond het plein. Op 1 juli vragen we alle inwoners om hun ideeën voor activiteiten achter te laten op de talentenmuur op het centrale plein aan de kerk. Op 2 juli is er een online sessie 's avonds om 19.30 uur. Ook hier wordt alles volgens de adviezen van de Veiligheidsraad georganiseerd.
 

Participatie op maat

Het traject Veerkrachtige Dorpen is altijd een traject op maat. De uitdagingen die in een dorp leven zijn steeds verschillend. De maatregelen om het coronavirus COVID-19 in te dijken, daagde de provincie Antwerpen en partner RURANT vzw uit om nog creatiever te zijn in de participatiesessies. 

Over Veerkrachtige Dorpen

Een dorp is niet alleen een plek waar mensen wonen, maar waar ze ook werken, naar school gaan, boodschappen doen, sporten of ontspannen, opgroeien en oud worden, vrienden ontmoeten, doorheen fietsen, naartoe rijden, …. In veel dorpen en gehuchten is het leven in sneltempo aan het veranderen. Dat biedt zowel kansen als nieuwe uitdagingen. Met het Veerkrachtige Dorpen-traject gaat de provincie Antwerpen samen met de lokale besturen en de inwoners op zoek naar creatieve oplossingen.

 

Volgende van de detaillijst