Arboretum Kalmthout

Adres
Heuvel 8
2920 Kalmthout
Telefoon
  • +32 (0)3 666 67 41

Openingsuren

  • Elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen. Enkel gesloten op 25 december (Kerst) en 1 januari (Nieuwjaar).
  • De cafetaria, de cadeau- & boekenshop en het plantencentrum zijn elke dag van 10 tot 16.45 uur open, ook op zon- en feestdagen (uitgezonderd 25/12 en 1/1).

Toegankelijkheid in de tuin

Arboretum Kalmthout wil een bezoek voor iedereen zo aangenaam mogelijk maken. Daarom vinden we het belangrijk om zoveel mogelijk plaatsen toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. Met uitzondering van het parcours ‘Wandelen over Bomen’ zijn in normale weersomstandigheden alle paden en gazons toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Een 300 meter lang verhard tuinpad verbindt het Vangeertenhof met het onthaalgebouw en de grote weide, en zorgt voor een betere toegankelijkheid en oriëntatie in de arboretumtuin. Bezoekers met beperkingen, die voor een veilig bezoek aan het domein behoefte hebben aan een begeleider, zijn enkel toegelaten onder de begeleiding en de verantwoordelijkheid van hun begeleider. Deze begeleider heeft gratis toegang. Honden zijn toegelaten indien kort aangelijnd.

Onze bossen, parken en vijvers, die zijn voor ons allemaal. Daarom creëren we meer en meer rolvriendelijke routes door onze mooie provinciale domeinen. Zo kunnen we nu écht samen volop genieten van onze prachtige natuur.

Ontdek alle ingrediënten voor een rolvriendelijke daguitstap of wandelvakantie op rolvriendelijk.routeyou.com

Toerisme voor Autisme

Arboretum Kalmthout neemt deel aan het project Toerisme voor Autisme en biedt een visueel stappenplan aan voor een bezoek aan de tuin. Aan de hand van dit stappenplan wordt het bezoek aan de tuin van begin tot eind overlopen. Op die manier weet je wat je van een bezoek kunt verwachten.

Toegankelijkheid in het onthaalgebouw

De hoofdingang van het onthaalgebouw ligt op 50 meter van de parking en beschikt over automatische deuren. Er zijn geen drempels in het gebouw. Het onthaalgebouw omvat de cafetaria, de cadeau- & boekenshop, de ticketbalie en de bezoekerstoiletten. Het plantencentrum en de toegang tot de tuin grenzen onmiddellijk aan het onthaalgebouw en zijn eveneens toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Toiletten en EHBO

In het onthaalgebouw zijn ook de toiletten aangepast voor rolstoelgebruikers. Er is een verschoontafel aanwezig voor baby's. Aan de balie is er een EHBO-punt met AED-toestel. We helpen je er graag verder.

Gratis rolstoelen

Aan de balie van het onthaalgebouw kun je gratis een gewone rolstoel of een De-Bug terreinrolstoel ontlenen. Je reserveert hem best vóór je bezoek via +32(0)3 666 67 41. Zo ben je zeker dat er een rolstoel beschikbaar is. Heb je nog vragen? Je kunt elke dag terecht bij het onthaal van 10 tot 17 uur.

Parkeerplaatsen

Er is een verharde parking op het domein van het Arboretum (Heuvel 8, 2920 Kalmthout) voor auto's, motors en fietsen. Op de parking zijn plaatsen voorbehouden voor mindervaliden, vlakbij de ingang van het onthaalgebouw. Daarnaast biedt de parking plaats aan maximum 4 autocars. Er is extra parkeergelegenheid voor auto's aan het station van Kalmthout, op 200 meter van het Arboretum.

Oplaadpunt elektrische fiets

Kom je met een elektrische fiets, dan kun je hem opladen aan het oplaadpunt van de fietsenstalling op onze eigen parking.

Oplaadpunt elektrische auto

Arboretum Kalmthout beschikt niet over een eigen oplaadpunt voor elektrische voertuigen. Vlakbij zijn er echter wel plekken met enkele publieke laadpalen die permanent toegankelijk zijn: twee laadpalen aan het NMBS-station van Kalmthout op zo’n 200 meter wandelafstand, twee aan het marktplein op zo’n 600 meter wandelafstand en twee laadpalen van Alfen en Blue Corner op de publieke parking van de Kalmthoutse Heide in de Heidebloemlaan te Kalmthout (ca. 2 kilometer).

Bereikbaarheid

Met de fiets

Arboretum Kalmthout ligt aan de overzijde van het NMBS-station van Kalmthout. Langs de spoorlijn loopt Fietsostrade 14, die Essen met Antwerpen verbindt. In de Statiestraat en in Heuvel zijn aanliggende verhoogde fietspaden voorzien zodat je er veilig kan fietsen. 

De bewegwijzerde routes ‘De Zoom - Kalmthoutse Heide’, en ‘Heideroute’ lopen langs het domein. De fietsknooppunten 25 en 70 van het fietsnetwerk Antwerpse Kempen liggen vlakbij.

Op de parkeerplaats is er een fietsenstalling, een overzichtskaart van de provinciale fietsknooppunten en een elektrisch oplaadpunt. Handige fietskaarten om mee te nemen zijn de koop in de cadeau- & boekenshop. In het onthaalgebouw is een fietspomp en materiaal voor kleine fietsherstellingen aanwezig. Arboretum Kalmthout maakt deel uit van het netwerk Fietsvriendelijke Horeca.

Met het openbaar vervoer

Plan je reis met de bus via de routeplanner van De Lijn of bekijk de treindienstregeling van de NMBS.

Trein
Arboretum Kalmthout ligt op wandelafstand van het NMBS-station Kalmthout. Vanuit Antwerpen-Centraal station ben je in 30 minuten in Kalmthout, vanuit Roosendaal (NL) station reis je ongeveer 20 minuten.

Bus
Met buslijn 67, 676 of Flex (Regio Antwerpen Rechteroever) stap je af aan de halte 102906 of halte 102907 ‘Kalmthout Station’ . Deze halte ligt ter hoogte van het treinstation Kalmthout, op 200 meter van de ingang van Arboretum Kalmthout.

Met de auto

Kom je via de E19?
Vanaf de ring rond Antwerpen richting Breda volgen, doorrijden tot de E19. Verlaat de E19 bij afrit 4 (Sint-Job-in-'t-Goor). Volg richting Kalmthout (N117) tot in Achterbroek. Hier ga je links naar de N111 (Achterbroeksteenweg). Vanaf de bebouwde kom van Kalmthout rijd je nog 1 kilometer verder, de spoorweg over en aan je rechterkant zie je Arboretum Kalmthout, ingang parking op Heuvel 8.

Kom je via de A12?
Neem de afslag Stabroek. Volg de N111 richting Putte en daarna Kalmthout. Blijf de N111 volgen (totaal 12 kilometer) en net voor het spoor zie je op Heuvel 8 aan je linkerkant de ingang en parking van Arboretum Kalmthout.

Kom je vanuit Nederland?
A 16 Breda - Antwerpen, in België is dit E 19, afrit 2 Kalmthout/Loenhout, dan eerst N144 en dan N111 richting Kalmthout volgen, vanaf de bebouwde kom van Kalmthout een kilometer verder, de spoorweg over en 100 meter verder aan de rechterkant is de ingang van Arboretum Kalmthout, op Heuvel 8.

Geraak je vlot op je bestemming of is het aanschuiven geblazen? Controleer voor je vertrekt de verkeerssituatie op de snelwegen of bekijk geplande wegenwerken dankzij de nieuwsberichten van het Verkeerscentrum Vlaanderen.