NME/EDO-netwerkdag 2018

Samen natuurlijk

Status
Inschrijvingen afgesloten
Datum
  • donderdag 22 februari 2018 van 09 uur tot 16 uur
Prijs
Gratis
Uiterste inschrijfdatum
woensdag 31 januari 2018

 

Bomen vullen onze longen, geven ons schaduw, maken ons blij,… een boom staat symbool voor de kracht van de natuur.

Vele handen samen maken veel mogelijk. Samen werken, spelen, lachen,… met mensen die we kennen of nog nooit hebben gezien. Met dit beeld willen we iedereen prikkelen om een dag te beleven waar samen en natuur centraal staan!

Klim mee in de boom om samen te proeven van een ruim aanbod aan inspirerende workshops en tijd voor contacten met collega’s uit het ruime werkveld.

Workshops 'Samen Natuurlijk':

Op 22 februari 2018 kan je in totaal twee workshops volgen: één in de voormiddag en één in de namiddag, elke workshop duurt telkens twee uur.

 

Verbeeldend denken

Door Kristine Marteleur – Verteller Sprookjeshuis

De veranderingen in maatschappij en milieu werpen nieuwe uitdagingen op, verbeelden en buiten het vierkantje denken en toch verbinden blijkt een belangrijke competentie voor de toekomst.

Verhalen verzinnen en vertellen als educatieve methode is een zeer bruikbaar middel: de delen van een verhaal smeden tot een spannend vertelbaar geheel om je inhoud over te brengen is het doel.

In deze workshop leer je niet alleen een beproefde werkwijze kennen maar gaan we ook aan de slag om ze uit te proberen.

 

Outdoor Education met MOS

Door Elke Hermans en Katrien Hoeylaerts - MOS

Buiten leren, buiten spelen en buiten bewegen is leuk én heeft een gunstig effect op het welzijn en de leerprestaties. 

In deze workshop maak je kennis met ‘outdoor education’. Mos-begeleiders Elke en Katrien nemen je graag mee op pad. Al doende delen ze ervaringen van de begeleiding van MOS-scholen die hun schooldomein vergroenen of integreren in het klasgebeuren. Daarnaast willen ze ook laten kennismaken met wat ze leerden van hun trip naar Finland. Je leert nieuwe methodieken kennen door ze zelf te ervaren en er is ruimte voor input en uitwisseling. 

De workshop vindt gedeeltelijk buiten plaats, probeer je kledij hierop de voorzien. 

 

Vrijetijds- en natuurbeleving in andere culturen

Door Marie-Claude Gevaert - Plural

Een sessie van 2 uur waarin diversiteit binnen NME/EDO aan bod komt aan de hand van leermiddelen en achtergrondinformatie. Marie-Claude Gevaert, trainer bij Plural - Groeien in Taal en Cultuur, legt de nadruk op de vrijetijds- en natuurbeleving in andere culturen, hoe in je aanbod omgaan met die "andere" beleving en hoe je diversiteit in je aanbod positief kan aanwenden en inbedden.

Je kan kiezen voor de focus op een jonge doelgroep of voor een interculturele blik naar een (jong-) volwassen doelgroep. Houd hier zeker rekening mee met je inschrijving! 

 

Art of Hosting

Door Rik Verschueren – Art of hosting community

“The Art of Hosting is a highly effective way of harnessing the collective wisdom and self-organizing capacity of groups of any size.  Based on the assumption that people give their energy and lend their resources to what matters most to them – in work as in life – the Art of Hosting blends a suite of powerful conversational processes to invite people to step in and take charge of the challenges facing them.” (www.artofhosting.org)

In deze workshop maak je kennis met de methodieken en werkwijze van Art of Hosting. Procesbegeleider Rik Verschueren laat jullie proeven van hoe je met een diverse groep rond een gemeenschappelijke vraag of problematiek kan werken. 

Opgelet! Ondanks de Engelstalige titel en tekst is deze workshop in het Nederlands.

 

Bereik je doelgroep(en) met klare taal

Door Ilona Plichart

Of je nu op wandeling gaat, een groep begeleidt, een presentatie geeft... heel vaak merk je dat het een uitdaging is om iedereen te bereiken. Soms lijk je woorden, begrippen of beelden te gebruiken die een aantal deelnemers niet begrijpen. Dit kunnen kinderen of jongeren zijn die nog volop Nederlands leren, of laaggeletterde volwassenen....

Het is als begeleider, gids en leerkracht een uitdaging om iedereen te bereiken. Heldere taal gebruiken is één van de kapstokken om de brug te maken naar heel verschillende deelnemers. Tijdens deze workshop gaan we samen praktisch aan de slag. We vertellen aan elkaar wat we willen vertellen aan onze deelnemers, en kijken samen naar drempels in onze mondelinge communicatie. Je krijgt tips hoe je gewonemensentaal spreekt, en hoe je daarmee je deelnemers kan bereiken.

Verwacht je aan een praktische workshop, inclusief wandeling. Breng gerust je vragen mee, die kunnen deze sessie extra boeiend maken. 

Deelnemers mogen hun presentaties of prenten of... meebrengen (powerpoint...), en we bekijken samen welke woorden en constructies een drempel kunnen zijn, en hoe we hetzelfde kunnen vertellen in heldere taal.

 

Samen Bouwen: levensgrote "Wens mobile"

Door Johan Docquier - Hof van de Verbeelding

In deze workshop gaan we samen op weg om met natuurlijke materialen ( o.a. grote wilgentakken) een wensmobiel te maken.  We personaliseren met eenvoudige messnijtechniek deze materialen en voegen er een symbool, een wens aan toe.

We ronden de workshop af door samen een reuze grote mobile te maken die we met de hele groep samen opbouwen.  De mobiles kunnen blijven hangen nadien en er is veel aandacht voor tips hoe je dat zelf kunt toepassen, in het groot en het klein.

 

Praktisch:

Inschrijven kan tot 31 januari 2018 via deze link https://goo.gl/forms/mNX0eiUhRXU0jKJI3

Er kunnen maximaal 100 personen deelnemen.

We verwachten je op 22 februari 2018 vanaf 9u in het PIME, Mechelsesteenweg 365, 2500 Lier.

Meer info vind je bij de dienst leefmilieu.

Volgende