Vorming: Kinderen en jongeren, natuurlijk gezond!

Datum
  • donderdag 3 oktober 2024 van 09.30 uur tot 13 uur
Prijs
Gratis
Natuur en gezondheid

In de natuur vertoeven is goed voor de gezondheid en het algemeen welzijn. Dit geldt ook in het bijzonder voor kinderen en jongeren. Door hen meer in contact te brengen met biodivers groen, verhoogt hun veerkracht, wat belangrijk is in een dichtbebouwde en digitale wereld.

Experts van de Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving van de UAntwerpen tonen hun nieuwe inzichten daarrond. Ook kom je meer te weten over provinciaal project Groene Oases, waarin scholen gestimuleerd en begeleid worden om speelplaatsen te ontharden en biodivers te vergroenen. Benieuwd welke drempels, maar ook hefbomen er bestaan om jongeren bij de natuur te betrekken? 

Tijdens een waaier aan workshops leer je hoe je kinderen en jongeren meer mogelijkheden kan aanreiken om echt contact te maken met natuur.

De provinciale dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid, MOS Antwerpen en de Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving van de UAntwerpen nodigen je van harte uit voor dit infomoment.

9u00 Onthaal  
9u30 Welkomstwoord  
9u40 Groene Oases: het project waarmee provincie Antwerpen voluit inzet op ontharde en vergroende speelplaatsen. Bert Hoefkens, dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid (prov. Antwerpen)
10u00  Voordelen van (microbiële) biodiversiteit op schoolspeelplaatsen voor kindergezondheid: inzichten uit het B@SEBALL project Prof. Irina Spacova, Dep. Bio-ingenieurswetenschappen (UAntwerpen)
10u20  Belang van natuurcontact voor de preventie van mentale problemen en psychiatrische stoornissen Dirk Avonts, Domus Medica
10u40  Belang van natuur: focus op jongeren in het secundair onderwijs Elke Vanwildemeersch, Dep. Omgeving (Vlaanderen)
11u00  Debat en vragen uit het publiek   
11u30  Pauze   
11u45  Keuze uit 4 workshops

1) Leren en spelen met natuurlijke materialen 'Loose parts' (Speelmakers) - Natuurlijk materiaal dat 'niets' is, maar alles kan worden. Loose parts vormen een start, met een open einde, dat kinderen en jongeren uitnodigt om zelf invulling te geven. 

 

2) Buiten lesgeven (MOS duurzame scholen) - Maak van de buitenomgeving het verlengde van je klaslokaal en ontdek de kracht en vele voordelen van buiten leren.

 

3) Ecodanzi (Resi Pansaerts) - Dansen en zingen over, in en mét de natuur, met kinderen om speels contact te maken met de natuur. Of met jongeren om verbondenheid te voelen met zichzelf, de anderen en de natuurlijke omgeving. 

 

4) Rust vinden in de natuur (Yoehee, Elke Hermans) - Ervaar het belang van natuur en ontspanningstechnieken om te ontprikkelen, je gedachten even los te laten, in je flow te komen en zo meer jezelf te zijn.

12u45  Slotwoord  
13u00  Broodjeslunch