Zuidrand zondag - Ontdek en beleef de groene open ruimte

Op zondag 10 oktober beleef je de Antwerpse Zuidrand als nooit tevoren! Kom de natuur, het bos, de beekvalleien, landbouw en de rijke geschiedenis en cultuur verkennen. Van een kinderzoektocht, geleide wandelingen en mini-concertjes tot een boerderijbezoek en heerlijke streekproducten proeven ... Er zijn activiteiten voor jong en oud!

Datum
  • zondag 10 oktober 2021 van 14 uur tot 18 uur
Open ruimtegebied Boshoek

De Zuidrand is een prachtig gebied dat eeuwenoude en jonge bossen herbergt, beekvalleien en landschappen met zeldzame plant- en diersoorten. Wist je dat het samen met de aanwezige, familiale landbouw, deel uitmaakt van de oude cultuurhistorische landschappen?

Om dit bijzondere gebied te behouden, te versterken en deels toegankelijk te maken voor bezoekers, bundelen overheden, verenigingen, private eigenaars en burgers al jaren de krachten. Op zondag 10 oktober zetten we dit prachtige gebied in de kijker voor je!

Wandelaars in fruitboomgaard (Lint)
Wandelaars in fruitboomgaard (Lint)

Praktisch

Zondag 10 oktober, 14-18u

Alle activiteiten zijn gemakkelijk bereikbaar met de fiets, stippel je route uit via de fietskaart van de Zuidrand.

Meer info per activiteit: zie het programma hieronder. Voor sommige activiteiten zal je voordien moeten inschrijven, meer info daarover volgt later.

Programma

Er zijn activiteiten gepland op verschillende locaties doorheen de Zuidrand. De kaart hierboven geeft je een overzicht van de verschillende locaties waar activiteiten gepland zijn. Je kan aan één of meerdere activiteiten deelnemen: 

  1. Natuur-, bos- en waterbeleving met 'Groendoener' in Groen Neerland, Wilrijk
  2. Natuur, bos, water en erfgoed met wandelingen, een reuzenverhaal en 'Groendoener' in De Reukens, Aartselaar
  3. Streekproducten proeven en natuurlijke speelplekken ontdekken met 'Groendoener' in Hof Ter Linden en Fort 5, Edegem
  4. Natuur, klimaatbos en valleibeleving in De Edegemse Beekvallei, Edegem
  5. Een blik onder de grond bij het Heemmuseum in Kontich
  6. Natuur-, bos- en valleibeleving langsheen Schapenhagen, de Babbelse Plassen, Langbos en de Oude Spoorwegberm (Kontich) en de Babbelbeekse Beemden (Duffel)
  7. Kinderzoektocht natuur, bos, landbouw en vallei, ontdek groene speelplekken met 'Groendoener' en landbouwbeleving in Het Uilenbos en Gasthuishoeve Boshoek (Hove), het klimaatbos, de speelheuvel en het Papendonkbos (Lint). Infomarktje van alle partners met streekbierenbar Stroyland.
  8. Natuur- en valleibeleving, een streepje muziek en de Groendoener in de Koude Beekvallei (Mortsel) en Fort 3 (Borsbeek)
  9. Natuur- en valleibeleving in de Molenbeekvallei (Boechout)

Op alle locaties promoten we de wandel- en fietskaart van de Zuidrand en de kaart met speelplekken van het project 'Groendoener'.

Feestelijke afsluiter na 8 jaar werken aan ‘Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’

De voorbije jaren werd hard gewerkt om van de Zuidrand een aaneengesloten openruimtegebied te maken met plaats voor bos, natuur, water, landbouw, erfgoed (denk maar aan al de forten en kastelen) én recreatie. Een hele uitdaging om al deze elementen een plaats te geven in het gevarieerde landschap. Ook  de komende jaren zetten we onze schouders graag verder onder deze uitdaging en dat vieren we graag op deze dag.

Op 10 oktober pakken de partners in het Strategisch Project ‘Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’ dan ook graag uit met enkele hoogtepunten en knappe realisaties uit het project.

De organiserende partners zijn

Natuurpunt, Streekvereniging Zuidrand, Regionaal Landschap Rivierenland, Stroyland en het Strategisch project Boraz vanuit de provincie Antwerpen en het Departement Omgeving Vlaamse overheid.

De ondersteunende partners zijn

Bosgroep Antwerpse Gordel, Kempens Landschap, de gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en de stad Mortsel, Duffel en het district Wilrijk, erfgoed, cultuur en toeristische verenigingen en de Vlaamse overheid.