Provincie maakt haar waterlopen klaar voor natte najaarsperiode

22.08.2019

Van september tot februari ruimt de provincie Antwerpen de onbevaarbare waterlopen in haar gemeenten.

Kruidruiming_MolseNeet
Kruidruiming op een mooie najaarsdag aan de Molse Nete (Geel)

De provincie wil dat tegen de piekperiode van de jaarlijkse regenval in het najaar alle belangrijke onbevaarbare waterlopen geruimd zijn. De waterlopen moeten het overtollige water kunnen afvoeren naar de grote rivieren om overstromingen in het binnenland zoveel mogelijk te vermijden. Het gaat om een netwerk van 2.400km waterlopen waaruit de provincie Antwerpen overmatige plantengroei, zwerfvuil en andere hindernissen haalt. Dit onderhoud kost jaarlijks 5 miljoen euro.

De planning gebeurt op basis van overstromingsgevoeligheid. 70% van de waterlopen kan machinaal geruimd worden. Meer info over het onderhoud en de gebruikte technieken in je gemeente vind je via het geoloket Waterlopen.