Molenstraat in Rumst straks beter beschermd tegen wateroverlast

14.04.2020

Ingrepen in en rond de Molenbeek helpen Rumst in de strijd tegen wateroverlast in 2022. Dat is nodig, want bij zware regenval stond het water soms wel 120 cm hoog! Daarom slaan gemeente Rumst, gemeente Boom, Pidpa en provincie Antwerpen de handen in elkaar. Samen zorgen ze voor een ingrijpende aanpak van de Kerremansstraat in Reet met als doel: droge voeten voor de omgeving.

In Rumst is een samenwerking opgezet tussen de gemeente Rumst, de gemeente Boom, Pidpa en de provincie Antwerpen. Samen proberen ze de wateroverlast in de Kerremansstraat en de Molenstraat in deelgemeente Reet aan te pakken.

De Kerremansstraat wordt grondig aangepakt. Pidpa voorziet een gescheiden riolering die regenwater en afvalwater apart kan afvoeren. Een grote buffervijver zal het hemelwater opvangen. De nieuwe bufferzone krijgt ook een ecologische landschapsinrichting en creëert daardoor kansen voor de lokale natuur.

dit beeld van de Molenstraat zien we vanaf 2022 hopelijk niet meer

De Molenbeek wordt verlegd zodat deze niet meer door de lange inbuizing in de Molenstraat hoeft te stromen. Daardoor kan de waterloop helemaal in een open bedding gelegd worden. Zo krijgt het water meer ruimte. Het water zal vervolgens in het provinciale overstromingsgebied Molenbeekse Plassen terechtkomen. Al deze maatregelen houden het snel afstromende regenwater van de Molenbeek en de Kerremansstraat weg uit de Molenstraat, zodat deze minder vaak zal overstromen.

Als de aanbestedingsprocedure en de voorbereidende nutswerken afgerond zijn, kunnen de partners in augustus 2021 met de werken beginnen. Tegen de lente van 2022 behoren natte voeten dan bij heel wat getroffen mensen tot de verleden tijd.

de Molenbeek in Reet (Rumst) met in streepjeslijn de toekomstige nieuwe bedding