Rook- en Vuurverbod in de Provinciale Domeinen

02.07.2018

De weersomstandigheden van de voorbije weken zorgen voor droogte in de bossen, parken en domeinen. In die mate dat de Brandgevaar-fase werd opgetrokken naar code rood!

Wat betekent code rood in dit geval? Op de website verduidelijkt het Agentschap Natuur en Bos nog dat bij Code rood brandweer en beheerders zeer waakzaam zijn omdat het extreem droog en brandgevaarlijk is in de natuurgebieden. “Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet.”

De Dienst Noodplanning van de provincie Antwerpen wijst er op dat de toegang tot sommige natuurgebieden afgeraden wordt. Wie er toch gaat wandelen, moet het rook- en vuurverbod respecteren. Er is acuut gevaar op spontane branden en een gemakkelijke verspreiding door de wind.

De Provinciale Groendomeinen worden op dit moment niet volledig afgesloten, maar we roepen wel op om geen vuur te gebruiken in onze domeinen. Dat geldt voor alle vormen van vuur, dus vanaf nu tot er opnieuw over wordt gecommuniceerd is het verboden een open vuur te maken in onze domeinen, en ook verboden te roken.

Verder vragen we om extra voorzichtig te zijn met zwerfvuil, glazen en plastic flessen zijn de aanstekers bij uitstek. Laat kinderen en huisdieren ook zeker niet vrij en alleen loslopen in het bos, op de heide of op het domein.

Er geldt vanaf vandaag een streng rook- en vuurverbod in: