Skip to main content

Studie: effect wegvangen koninginnen op populatiegrootte

Deze studie onderzoekt of de populatie van de Aziatische hoornaar afneemt bij het wegvangen van de koninginnen. Hier is immers nog geen consensus over gevormd. Zo toont een Franse studie aan dat het wegvangen van koninginnen de populatie van de Aziatische hoornaar drastisch kan verminderen. Andere literatuur leert ons echter dat het motto “elke koningin minder is een nest minder” niet steeds opgaat. Koninginnen schakelen elkaar namelijk ook uit bij het vormen van hun embryonaal nest.

De aanpak van het onderzoek

Tijdens deze studie zal de provincie samen met studenten van de Universiteit Antwerpen en Thomas More gedurende drie jaar twee proeflocaties vergelijken. Op de eerste locatie worden in het voorjaar zoveel mogelijk ontwakende koninginnen weggevangen. Deze koninginnen zijn op zoek naar voedsel na hun winterslaap. Ze hebben immers energie nodig om een nest met werksters te stichten. We plaatsen hiervoor, binnen een cirkel met een straal van 1 km, op elke 350 meter een selectieve lokval. De tweede locatie vormt een controleproefcirkel met eveneens een straal van 1 km, en in het middelpunt het enige nog aanwezige nest van de Aziatische hoornaar van het jaar 2023. In deze cirkel worden de koninginnen niet weggevangen.

proeflocatie Scherpenbergen - De Hutten
proeflocatie naast fietspad in Mol

De koninginnen worden aangetrokken tot de lokval door het  middel Trappit, dat via een wiek wordt aangeboden zodat insecten er niet in kunnen verdrinken. Vanaf het moment dat er werksters geboren worden, blijft de koningin in het nest. Bij de vangst van de eerste werksters stopt daarom de proef, aangezien er vanaf dat moment geen koninginnen meer gevangen zullen worden.

De populatiegrootte van de Aziatische hoornaars wordt opgemeten door de nesten in beide proefcirkels te tellen en op te meten in het najaar. Analyse van deze data zal weergeven of de populatiegrootte daalt ten opzichte van de controleplaats. 

Bij deze proef wordt gebruik gemaakt van selectieve lokvallen, maar zijn deze vallen wel zo selectief? Door gebruik te maken van deze lokvallen worden er ook andere insecten gevangen. Deze bijvangst wordt in kaart gebracht. Zo willen we het effect onderzoeken van de selectieve vallen op andere insecten. De bijvangst wordt om de twee dagen meegenomen en gedetermineerd. 

Dit onderzoek zal ook gebruikt worden ter voorbereiding voor het indienen van een Europees LIFE-project. Dit LIFE-project hanteert dezelfde proefopzet maar is grootschaliger en wordt verspreid over verschillende landen met variërende infectiegraden van de Aziatische hoornaar. Ook zullen in het kader van dit project alternatieve beheersmethoden onderzocht worden.

Kijk mee

RTV kwam ter plekke om een korte videoreportage te maken over het project. Bekijk hieronder hoe we het onderzoek concreet aanpakken.

Vragen over dit onderzoek? Laat het ons weten!