Skip to main content

Hoe we ecosysteemdiensten nog beter behouden en inzetten

Zuivere lucht, water, voedsel, verkoeling … de natuur biedt heel wat diensten waar we als mens niet zonder kunnen. In tijden van klimaatverandering is dit nochtans allesbehalve vanzelfsprekend. Daarom onderzoekt de provincie hoe we deze essentiële ecosysteemdiensten nog beter kunnen behouden en inzetten. Want een betere natuur zorgt voor een betere levenskwaliteit en leefomgeving.

De natuur tot je dienst

Je maakt in je stad of gemeente ongetwijfeld al gebruik van verschillende ecosysteemdiensten. Je plant bomen die voor schaduw en verkoeling zorgen, je werkt aan trage wegen voor recreatie … Maar je kan nog een stap verder gaan. Hoe? Door ecoysteemdiensten bewust in te schakelen om bepaalde doelstellingen te realiseren.

Laat je inspireren

Wil je meer weten over ecosysteemdiensten? Lees de pagina 'Alles over ecosysteemdiensten'. Hier kom je te weten hoe je ecosysteemdiensten inschakelt. En op deze pagina stellen we je enkele projecten en realisaties voor.

Zo doen zij het

Jan Melis, schepen in gemeente Meerhout vertelt hoe zij ecosysteemdiensten inschakelen:

"We gebruikten ecosysteemdiensten om onze inwoners het belang van de trage verbindingen in onze stadskernen aan te tonen. Zelfs zonder de term letterlijk te gebruiken. Hiervoor maakten we samen met de provincie tragewegenkaarten van ons grondgebied. Er was veel enthousiasme en de beschikbare kaartenbundels vonden snel hun weg naar verenigingen en inwoners."

Bekijk hier de tragewegenkaarten die gemeente Meerhout en provincie Antwerpen maakten om het belang van trage verbindingen aan inwoners duidelijk te maken.

Ook Bosgroep Zuiderkempen en de stad Geel vertellen hoe zij ecosysteemdiensten meenemen in hun plannen. Lees hier hoe zij dat doen.

Vragen? Advies of tips nodig?

Benieuwd wat ecosysteemdiensten voor jouw stad of gemeente kunnen betekenen? We komen graag langs voor een eerste toelichting en advies op maat.

Inge Vermeulen
Functie
Adviseur Biodiversiteit, Trage Wegen en Ecosysteemdiensten
Telefoon
03 240 59 83

Gerelateerd aanbod