Jobdag PTS Mechelen brengt leerlingen in contact met werkgevers uit de regio

publish date
09.05.2023

De scholieren uit het 4de en 5de leerjaar zochten vooral informatie over stageplaatsen terwijl de laatstejaars al uitkeken naar interessante vacatures. Ook sectororganisaties Volta (elektrotechniek) en EDUplus (groene sector) tekenden present. Zij boden geïnteresseerde bedrijven een infosessie over duaal leren aan.

Op de jobdag kwamen de leerlingen in contact met verschillende bedrijven uit de regio die op zoek zijn naar technisch- en tuinbouwtalent. De deelnemende bedrijven stelden hun organisatie voor en gaven informatie over de verschillende stage- en carrièremogelijkheden binnen hun bedrijf. Leerlingen konden vragen stellen, hun cv achterlaten en zelfs een sollicitatiegesprek regelen.

De interesse van bedrijven uit de omgeving was groot. Op deze eerste editie van de jobbeurs namen bijna 30 ondernemingen uitgebreid de tijd om de leerlingen te informeren. Directeur Kim Vervenne is blij met de opkomst: “Als technische school zetten wij sterk in op kwalitatief onderwijs binnen de pijlers wetenschap, plant en techniek. We zorgen er ook voor dat ons aanbod is afgestemd op de arbeidsmarkt. Daarom sturen we vanaf volgend schooljaar onze jongeren al in het vijfde leerjaar op stage. Deze jobdag is de ideale gelegenheid om nieuwe bedrijven te leren kennen en onze leerlingen in contact te brengen met professionals uit de bedrijfswereld.”

De jonge bezoekers van de jobdag kregen een waaier aan stage- en  jobaanbiedingen uit verschillende sectoren aangeboden: tuinaanleg- en tuinonderhoudsbedrijven, technische bedrijven uit onder andere de veiligheids- en de automatisatiesector maar ook Pringles, de NMBS en Colruyt Group waren aanwezig.

Leren door het zelf te doen

De zogenaamde ‘groene sector’ was goed vertegenwoordigd op de jobdag. De leerlingen konden aanschuiven bij grote spelers uit de tuinaanlegsector maar ook zelfstandige tuinaannemers die zich specialiseerden in bijvoorbeeld tuinonderhoud vertelden de leerlingen graag meer over de stiel. De meeste ondernemers hadden al eerder stagiaires over de vloer. “Ons bedrijf werkt regelmatig met stagiaires en is erkend als duale werkplek”, vertelt Ann Joos van Joos Tuinarchitectuur. “Ik wilde graag aanwezig zijn op de jobdag van PTS Mechelen omdat wij het belangrijk vinden dat studenten ons leren kennen. Dat verlaagt de drempel waardoor ze sneller contact zullen opnemen als ze op zoek gaan naar een stageplek. Met 18 vaste werknemers en heel wat onderaannemers zijn we een grotere speler op de markt. Wij zoeken vooral enthousiaste medewerkers die samen met ons voor een mooi resultaat willen gaan.”  

 

Leerling en tuinaanlegger op jobdag PTS Mechelen

Oud-leerling Gino Corbeel studeerde 15 jaar geleden af in de richting Tuinaanleg in PTS Mechelen. Bijna 3 jaar geleden startte hij zijn eigen tuinaanlegbedrijf ‘De Tuinbeleving’ op. Vandaag werkt hij met één vaste werknemer en neemt hij regelmatig tijdelijke extra werkkrachten aan om zijn klanten de best mogelijke service te bieden. “Ik ben vandaag op de jobdag omdat ik als oud-leerling nog steeds een goede band heb met de school. Een PTS-leerling opleiden in een duaal traject spreekt me dan ook zeker aan. Ik weet uit ervaring dat theorie belangrijk is, maar écht leren doe je toch vooral door het zelf te doen.” Dat beaamt ook Brent Kestemont, leerling in het vierde leerjaar Tuinaanleg en –beheer. Hij gaat volgende schooljaar voor het eerst op stage en luistert dan ook geboeid naar de toelichting van Gino. “Het is mijn droom om later ook als zelfstandige aan de slag te gaan. Door vandaag met verschillende tuinaanlegbedrijven te praten, kom ik meer te weten over wat zij precies doen. Zelf ben ik vooral geïnteresseerd in tuinonderhoud maar ook over de aanleg van tuinen wil ik graag meer leren tijdens mijn stage.”

Op zoek naar technische profielen

Leerlingen uit de technische richtingen kwamen ook ruimschoots aan hun trekken. Veel bedrijven zijn op zoek naar technische profielen en vinden het moeilijk om geschikte kandidaten te vinden. Door te investeren in duaal leren, verhogen ze hun kans om succesvolle stagiaires na hun opleiding ook vast in dienst te kunnen nemen. Ook Equans, een wereldwijde referentie op het vlak van multitechnische installaties en onderhoudsdiensten, heeft dat begrepen. De leerlingen van PTS Mechelen die bij Equans stage lopen, worden door het bedrijf intensief begeleid en krijgen alle kansen om zich te informeren over hun carrièremogelijkheden bij het bedrijf.

Ook chipsfabrikant Pringles uit het Mechelse mocht op deze eerste jobbeurs niet ontbreken. Zij zijn steeds op zoek naar goed gekwalificeerd personeel en zien veel potentieel in het werken met stagiaires. “We gaan binnenkort een aanvraag indienen om te starten met duaal leren. Om de combinatie met school mogelijk te maken, kan dat wel alleen in de dagploeg. We hebben vandaag gemerkt dat er veel interesse is bij de leerlingen. Een job in een productieomgeving in de voedingssector was misschien niet iets waar ze eerst aan dachten, maar ook daar zijn technische profielen nodig. Het is dus zeker een interessante optie voor de leerlingen van PTS Mechelen.” vertelt Sainah Waardenburg.