Stages in de thuiszorg

Wat doen we?

Om vraag en aanbod samen te brengen, zetten we een matchingsysteem op. Als provinciale matchmaker verzamelen we alle stageaanvragen van scholen en onderhouden we de contacten met de thuiszorgdiensten. Efficiënter voor iedereen dus. Scholen moeten niet meer zelf op zoek gaan naar contacten. Thuiszorgdiensten worden niet overstelpt met aanvragen via verschillende kanalen.

Een netwerk van partners

Er ontstaat zo een netwerk van partners die samen nadenken over:

  • de kwaliteit van stages;
  • alternatieve leerwegen;
  • hoe je leerlingen kan warm maken voor de thuiszorg.

Het matchingsysteem is een initiatief van VIVO, het opleidingsinstituut voor de socialprofitsector. VIVO werkt daarvoor samen met de onderwijskoepels, de thuiszorgdiensten en provinciale matchers, vaak een provinciebestuur.

Event: Stage in de gezinszorg | 27 mei 2027

Ons event van 27/5 rond stages in de gezinszorg was een groot succes, met ruim 50 aanwezigen. We mochten 8 diensten gezinszorg en meer dan 30 scholen verwelkomen.

We delen graag onze opvallendste vaststelling met je:

  • De kamer van Cas, die aan bod kwam in de toelichting van Tine Winnelinckx (VIVO), was voor vele aanwezigen nieuw. Dat is een digitale tool die 7e jaar thuis- en bejaardenzorg beter wil voorbereiden op hun takenpakket en de setting van hun werkplek of stageplaats.
  • Niet iedereen vindt dat verzorgende handelingen het belangrijkste deel van de opleiding zijn. Dat bleek uit een van de stellingen die Katrijn Vanroye (Villers) en Helena Stuer (Vleminckveld) voorlegden aan de deelnemers aan de thematafel gezinszorg over de werking en de doelgroepen van diensten gezinszorg.
  • Lange evaluatieformulieren zijn heel gebruikelijk in scholen, terwijl de diensten gezinszorg, maar ook die scholen die formulieren liever kort en bondig zien. De thematafel van Lotte Colaers (Thuiszorg Kempen) evaluatie en wederzijdse verwachtingen.
  • Diensten gezinszorg zouden de leerlingen graag beter kennen om hen ook goed te kunnen begeleiden en om in te kunnen schatten wie misschien wat bijkomende ondersteuning nodig heeft tijdens de stage. Dat vertelde Sara de Turck (Ferm) tijdens de thematafel over de uitdaging van de matching.

Wil je weten wat onze sprekers nog te vertellen hadden?

Hier vind je alle presentaties en een beknopt verslag.

 

Dankzij de foto’s in het verslag kan je nog de sfeer van de dag opsnuiven.

Nog een vraag?