Interreg OMELETTE

bruine leghennen

Duurzame langleefbaarheid van leghennen stimuleren

Het effectief realiseren van het langer aanhouden van hennen waarbij diergezondheid, -welzijn en rendabiliteit verzekerd wordt, is in de praktijk niet evident. Dankzij transnationale (BE-CH-DE-FR-NL) samenwerking brengt OMELETTE multidisciplinaire vaardigheden samen om hindernissen weg te werken en de uitrol van langleefbaarheid van hennen in de praktijk te stimuleren.

Hoe pakken we dit aan in de praktijk?

  • Integreren en stimuleren van Intelligente digitalisering in de leghennensector.
  • Om het gedrag van hennen te monitoren zowel manueel als geautomatiseerd.
  • Om real-time het koppel op te volgen (productie, diergezondheid, dierenwelzijn).
  • Bevorderen proactief hen management door intrinsieke motivatie van pluimveehouders en adviseurs te optimaliseren.

Langleefbaarheid Actie Plan

Deze in praktijk gevalideerde kennis en technieken worden in co-creatie met alle partners, geïntegreerd in een grensoverschrijdend Langleefbaarheid Actie Plan. Dit plan, met ondersteuning van impactanalyses, wordt gedemonstreerd op verschillende pilootbedrijven in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Zwitserland.  

Gerichte trainingsschema's en een divers communicatiepakket gericht op huidige en toekomstige pluimveehouders en hun adviseurs maakt de uitrol van het op maat aan te passen plan mogelijk. Via kennisoverdracht en demonstratie zal de duurzame langleefbaarheid voor hennen de standaard worden en bijdragen aan de evolutie naar een toekomstgerichte veerkrachtige eiproductie in Noordwest-Europa. 

Interreg OMELETTE verkleint de kloof tussen boeren en lokale overheden en tussen boeren en consumenten. Via demonstraties op pilootlocaties gaan de projectpartners ambtenaren en consumenten informeren. Dat gaat van de kennis over de origine van een ei tot uitdagingen waar de sector mee te maken krijgt, aangevuld met informatie over de inspanningen die de sector al leverde tot hiertoe. 

Interreg OMELETTE wil zo tot een verhoogde bewustmaking komen waardoor we dialoog over eiproductie en -consumptie stimuleren.

Brede bewustmaking

Interreg OMELETTE wil de kloof tussen boeren en lokale overheden en tussen boeren en consumenten verkleinen. Via demonstraties op pilootlocaties gaan de projectpartners lokale ambtenaren en consumenten informeren over de origine van een ei, over uitdagingen waar de sector mee te maken krijgt, aangevuld met informatie over de inspanningen die de sector al leverde tot hiertoe. 

Interreg OMELETTE wil zo tot een verhoogde bewustmaking komen waardoor we dialoog over eiproductie en -consumptie stimuleren.

Looptijd

Het project startte in november 2023 en loopt tot en met mei 2028.

Budget - EU funding

  • Budget: €6.325.029
  • EU funding: €3.693.018

Projectpartners

De projectpartners van Interreg OMELETTE zijn het provinciale Proefbedrijf Pluimveehouderij, KU Leuven en Performance and Health Statistics PEHESTAT (BE), ORBEM (DE), Universiteit van Osnabrück (DE), HATO Agricultural Lighting BV (NL), Vencomatic Group (NL), Universiteit van Bern (CH), Regional Chamber of Agriculture in Brittany CARB (FR), INNOZH (FR) en ANSES (French Agency for Food Environmental and Occupational Health and Safety).