Degelijk draagvlak

Waarom is draagvlak zo belangrijk?
Greet: Zonder draagvlak kom je niet ver. Het creëren van draagvlak is stap 1 van je speelplaatsvergroening. Op elke school zijn er trekkers en anderen die nog wat twijfelachtig staan ten opzichte van de komende verandering. Iedereen moet mee zijn in dit verhaal: de leerlingen, de leerkrachten, de directie, de ouders, het poetsteam, de preventiedienst, het technisch team ...
Pas als de meerderheid intrinsiek gemotiveerd is en eigenaarschap opneemt voor die speelplaats, groeit het gedeelde engagement om de Groene Oase te koesteren en te onderhouden, vandaag, én in de toekomst.
Zo zien we bijvoorbeeld dat leerlingen die zelf mee hebben nagedacht over hun groene speelplaats en mee hebben aangeplant veel meer zorg dragen voor de plantjes op hun Groene Oase.
Hoe creëer je draagvlak?

Greet: Met MOS Antwerpen trekken we vaak naar scholen om daar een werkgroepvergadering te leiden. Dat is geen gewone infosessie. We organiseren echt een interactieve workshop waarbij het schoolteam mee nadenkt. Met tal van tools en gesprekstechnieken helpen we hen helder te krijgen wat hun noden en zorgen zijn, maar vooral ook wat hun visie is. Dit proces vraagt wel wat tijd.
‘Ik wil een wilgenhut’
Greet: Leerkrachten zijn echte doeners, die liefst al vorige week de schop in de grond staken. Wij nemen samen met hen een stapje terug. ‘Ik wil een wilgenhut’, horen we wel eens. Dan zijn wij er om mee na te denken waarom ze die willen. Wat is de achterliggende waarde? Als we bijvoorbeeld merken dat het schoolteam graag rust op de speelplaats wil, is een wilgenhut een optie, maar ook niet de enige. Welke leer- en ontwikkelingskansen ziet het schoolteam graag op haar speelplaats? Hebben ze al gedacht aan buiten lesgeven?
Pas als de meerderheid intrinsiek gemotiveerd is en eigenaarschap opneemt voor die speelplaats, loopt de projectuitvoering sneller, en blijft de groene speelplaats ook beter onderhouden.
De kneepjes van het vak

Greet: Soms gaan we op stap met het schoolteam met groene en rode vlaggen die ze op hun speelplaats mogen prikken. De groene staan dan voor wat er goed is, de rode symboliseren wat het team niet fijn vindt. Ook met onze fotokoffer vol voorbeeldspeelplaatsen hopen we scholen te inspireren en te enthousiasmeren.
Vele kinderen vandaag spelen niet of weinig in de natuur, of hebben daar de kans niet toe. De leuke speelherinneringen van de meeste leerkrachten spelen zich wél nog in de natuur af. Door samen die herinneringen op te halen, doe je het team toch al inzien hoe leuk het zou zijn om de huidige generatie te doen spelen in het groen, op school.
Maatwerk
Greet: Maar elke school is anders, en vraagt om specifieke begeleiding. Ik was eens op een school waar echt weerstand was tegen de speelplaatsvergroening. Daar bleken individuele gesprekken waardevol, om het groepsdrukelement weg te halen. Ook het feit dat MOS Antwerpen daar kon begeleiden als neutrale speler (en dus niet de directie) hielp enorm. De weerstand op die school was er met een specifieke reden. Het hele team moest dan als opdracht out of the box denken, en praktische oplossingen bedenken voor de bezorgdheden. Stapje voor stapje voelde toch iedereen zich daar gehoord.
Wat kan je zelf al doen?
Greet: Sommige scholen hebben wel professionele, externe begeleiding nodig tijdens dit proces. Maar enkele basisstappen kan iedereen zetten:
Laat je omringen met expertise en informatie: ontdek veel over de mogelijke speelplaatsonderdelen met hun voor- en nadelen.
Zorg ervoor dat je team ook nadenkt over waarom ze juist die groene speelplaats willen.
Volg het stappenplan op speelplaats met toekomst
Houd iedereen op de hoogte. Intern en extern. Communiceer naar de buurt en de ouders. Door middel van heldere communicatie voelt de verandering minder opgedrongen.
|
Je provinciale MOS-begeleider ondersteunt je school in een vergroeningstraject op maat met oog voor de brede schoolbenadering en samenwerking met partners.
Alles gebeurt op maat en ritme van je school. MOS ondersteunt, coacht en inspireert.