Wilgenhut

Leerlingen lopen door een wilgentunnel
Wat is er het toch plezant om door een wilgentunnel te rennen!

Hoe begin je eraan?

De Plant-goedfiche zet je op weg voor het praktische luik. Je ontdekt er een handig stappenplan, benodigdheden, onderhoudstips en aandachtspunten. De meeste scholen kiezen voor een wilgentunnel of -hut in de vorm van een iglo. Je kan de twee ook combineren: een hut met een tunnel eraan of erdoor. Een wilgenconstructie bouwen kan zo gek als je wil. Op SBSO Groenlaar in Rumst komt zelfs een wilgenkathedraal. Schakel zeker je leerlingen in om mee na te denken over hun droom-wilgenconstructie.

Lange tenen

De takken die je van een wilg afknipt bij het knotten, heten wilgentenen. Deze takken vormen de basis voor je wilgenhut en groeien uit tot een stevige constructie. Wilgentenen aankopen, hoeft niet atlijd. Wie z’n wilg knot, heeft vaak wilgentenen te veel. 

Workshop wilgenhut - Beheer(s) je speelplaats
Tijdens de beheerdag gingen deelnemers aan de slag met wilgentenen.
Klop dus voor je naar de kweker gaat, eens aan bij:
  • Je omgeving/ de buurt
  • Je gemeente of stad
  • Goed Geknot

Wie weet heb je geluk en kan je daar wat wilgentenen scoren.

Met het fijne initiatief Goed Geknot koppelen de Regionale Landschappen eigenaars van knotbomen aan vrijwillige knotters. Zo blijft het landschap netjes onderhouden en krijgen deze straffe knotters de takken als brandhout mee naar huis. Wie weet scoor je bij hen ook wel enkele wilgentenen.

Wilgenhutworkshop

Workshop wilgenhut - Beheer(s) je speelplaats

Heb je toch graag wat begeleiding bij het bouwen van je eerste wilgenhut? Geef zeker je interesse door aan Regionaal Landschap de Voorkempen. Zij hebben straffe knotters in huis die van aanpakken weten. Bij voldoende interesse organiseren zij een workshop wilgenhutten maken. Onder begeleiding ga je aan de slag en leer je de kneepjes van het vak. Van a tot z leer je er een wilgenhut bouwen, en kan je met al je vragen bij hen terecht. Stay tuned!

Wonderbaarlijke wilg

“Je moet maar gewoon wat schors van een wilgenteen strippen, deze in de grond steken, en er groeit een nieuwe boom uit. Da’s zeker niet bij elke boomsoort zo”, vertelt Maarten Meel van Regionaal Landschap de Voorkempen. “De wilg groeit ontzettend snel, houdt van water en is heel buigzaam. Dat maakt de boomsoort zo handig om constructies mee te maken. Het eerste jaar heb je nog geen onderhoud, en staat je wilgenhut wel al in het groen, fijn toch?”

Op De Sleutelbloem in Brecht zijn ze zo’n fan, dat er een tweede wilgentunnel komt. “De wilgentunnel op de lagere school staat mooi in het groen, en er wordt volop in gespeeld. Op de kleuterspeelplaats willen we nu graag een wilgentunnel waar de kleuters kunnen doorfietsen”, vertelt adjunct-directeur Elly Bogaerts.

Een gezin met twee jonge kinderen gaat een wilgenhut in het Trollenbos van De Schorre in Boom binnen. Het wilgenriet is niet aansluitend, waardoor er licht binnenkomt, voornamelijk langs de bovenkant. De vrouw kijkt naar de dakconstructie boven haar dat licht doorlaat. Ze moedigt de kinderen met een klein duwtje in de rug aan om verder te wandelen, terwijl haar man achter haar volgt. De kinderen kijken vol bewondering rondom zich.
Wilgenhutten zijn er in alle vormen en maten.