Grote Nete

Vanuit het brongebied in het Limburgse Hechtel-Eksel stroomt de Grote Nete naar het westen over een afstand van ongeveer 80 km. Ze komt de provincie Antwerpen binnen in Balen en gaat daarna doorheen Meerhout, Mol, Geel, Laakdal, Westerlo, Herselt, Hulshout, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Berlaar en Nijlen. In Lier mondt ze uit in de Kleine Nete. Haar voornaamste zijrivieren zijn de Wimp, de Molse Nete en de Grote Laak. 

In het gebied zijn vele partners actief met uiteenlopende projecten. Vanuit haar bovenlokale positie zoekt de provincie synergieën tussen de ambities van Vlaanderen, gemeenten en partners. De aanleg van een onthaalpoort of trage weg bijvoorbeeld biedt kansen op andere plaatsen in de vallei, kansen voor een andere gemeente of partner. Denk maar aan nieuwe fiets- of wandellussen met verbinding naar nieuwe interessante plekken in het gebied. 

Ondek de vallei in dit filmpje:

Transitie naar een klimaatrobuuste vallei

Vele verschillende overheidsdiensten en partners werken aan een natuurlijke en klimaatveilige vallei, gewapend tegen langdurige droogte en perioden van hevige neerslag. 

Met het Sigmaplan gaat de omgeving in de vallei van de Grote Nete sterk veranderen de komende jaren. Met dit plan zet Vlaanderen in op waterveiligheid door overstromingen te vermijden in periodes van hevige of langdurige regenval. Maar ook de  lange perioden van droogte vragen om een klimaatbestendige en veerkrachtige vallei. De provincie wil samen met de Vlaamse overheid en andere partners in de vallei het momentum van het Sigmaplan aangrijpen om meerwaarde te creëren voor mens en natuur. 

Meer over het Sigmaplan en andere projecten in de vallei ontdek je samen met reporter Anke in het filmpje hieronder:

Een vallei om te koesteren

In de vallei van de Grote Nete is het fijn om te vertoeven want er valt voor iedereen iets te beleven. Bekijk het in de GroenZoeker

Ze kent een rijke geschiedenis. Vroeger was de Grote Nete een ontspanningsplaats voor jong en oud met pittoreske zwemgelegenheden in de zomer en schaatsparadijzen in de winter. Tegelijk vormde de rivier een economische transportader, met talrijke laad- en losplaatsen. Vandaag is de vallei een gebied met grote landschappelijke en ecologische waarden die bezocht wordt door talrijke wandelaars en fietsers. Kortom, een ideale plek om te ontspannen en te onthaasten.

Ontdek het Waterverhaal

Klik op de kaart om het verhaal van de Grote Nete te ontdekken. Onderaan kan je het uitgeschreven waterverhaal ook downloaden.

Nieuws