MOS-actiedagen

MissieMinder_2023_Hebbedingen_banner

Terugblik op #MissieMinder editie 2023: Thema Hebbedingen

Noteer alvast vrijdag 29 november 2024 in je agenda, dan gaan we opnieuw op #MissieMinder!

Op vrijdag 24 november 2023 organiseerde MOS voor de vierde keer #MissieMinder, een actiedag voor scholen die leerlingen laat kennismaken met de 'Piraminder' van De Transformisten. Dit jaar pakken we de overvloed aan hebbedingen aan. 

De belangrijkste dingen in het leven zijn geen dingen

Veel spullen die we hebben, hebben we niet eens echt nodig. Waarom kopen we ze dan? Voor de productie en het transport van al die hebbedingen zijn veel grondstoffen en energie nodig. Al die hebbedingen verdwijnen ook snel tussen het afval. Ze gaan rap stuk, blijven in de kast liggen of we vinden ze niet meer leuk en gooien ze weg.

Niet toevallig valt deze actiedag in de Europese Week van de Afvalvermindering en op Black Friday. #MissieMinder biedt een antwoord op de koopwoede die samengaat met Black Friday en de afvalberg die erdoor wordt gecreëerd.

Heel wat scholen organiseerden een actie met hun school, klas of een groepje leerlingen. Ze lieten zich inspireren door de acties op onze 'soldenlijst' of kwamen met een eigen actie voor de dag.

Ze maakten hun actiedag zichtbaar op en rond hun school met ons campagnemateriaal en door de hashtag #MissieMinder te delen op social media.

Je vindt alle info over de actiedag #MissieMinder op de website van MOS Vlaanderen. Ontdek ook de thema's en bijhorende inspiratietips van de voorbije jaren: voedsel, textiel en wegwerpplastic.

#iktrekhetmijaan

Save the date: 17 februari tot en met 23 februari 2025

Dikketruiendag werd #iktrekhetmijaan 

Dikketruiendag werd #iktrekhetmijaan want wat we kunnen doen voor het klimaat, gaat zoveel verder dan een dikke trui aantrekken en de verwarming lager zetten. Stijgende energieprijzen, lange periodes van droogte, overstromingen… tonen ons dat we het anders moeten aanpakken. Steeds meer mensen zetten zich daarom in voor een gezonder klimaat. En dat mag gezien worden! 

Deed jullie school ook mee? Op 29 januari 2024 werd #iktrekhetmijaan afgetrapt en werden heel wat klimaatacties in de kijker gezet. Heb je dit jaar nog niet meegedaan? Geen nood, volgend jaar gaat de actieweek opnieuw door. Intussen kan je verder blijven bouwen aan je klimaatacties op school.

Alle info over de actiedag via de website van MOS Vlaanderen.

TIP: Werk naar de actiedag '#iktrekhetmijaan' toe met de MOS-energiekoffer!

Buitenlesdag banner algemeen

Save the date: Buitenlesdag - 24 april 2025 

Heb jij ook de smaak te pakken gekregen van buiten lesgeven? Je hoeft uiteraard niet te wachten tot de volgende Buitenlesdag.

Tips en inspiratie om naar buiten te trekken met je leerlingen vind je op de website van MOS Vlaanderen

 

Speciaal voor MOS ontwikkelde Natuurpunt een challenge in de gratis app Obsidentify.

Ga samen met je klas op safari op en rond je school en breng zoveel mogelijk wilde plant- en diersoorten in kaart.

Meer info op de website van Buitenlesdag. 

Oplossingen voor het milieu

Je eigen actiedag of project?

Heel wat MOS-scholen namen de voorbije jaren initiatieven die de moeite waard zijn om op te nemen als goed praktijkvoorbeeld. Verder werden er heel wat leuke MOS-acties op touw gezet die we je niet willen onthouden. Je kan de actiefiches en de praktijkvoorbeelden, voor basis- en secundair onderwijs, vinden op de Vlaamse MOS-website. Heb je zelf een goed voorbeeld dat je met anderen wil delen? Laat het ons dan weten en stuur een mailtje naar mos@provincieantwerpen.be.

Veerle Moons, Elke Hermans, Greet Brits en Karoline Hofmans

Functie
MOS-team provincie Antwerpen
T
015 30 61 25