MOS-actiedagen

MissieMinder 2022 Textiel Banner

Noteer alvast in de agenda: 24 november 2023

 

Een terugblik op... #MissieMinder editie 2022

Thema textiel

Op vrijdag 25 november 2022 organiseerde MOS voor de derde keer #MissieMinder, een actiedag voor scholen die leerlingen laat kennismaken met de 'Piraminder' van De Transformisten. Ieder jaar staat een ander thema in de kijker, vorig jaar was dat textiel. 

Stof tot nadenken

Textiel is onmisbaar in ons leven: onze kledij houdt ons warm, ze toont ook wie we zijn en waar we voor staan. Textiel wordt ook gebruikt om bedlinnen en handdoeken te maken, tapijten, gordijnen, autozetels, strandstoelen, ... Daartegenover staat dat de mode-industrie één van de grootste industriële vervuilers wereldwijd is. 

Daar wilden wij iets aan doen en gingen op #MissieMinder!

Niet toevallig valt deze actiedag in de Europese Week van de Afvalvermindering en op Black Friday. #MissieMinder biedt een antwoord op de koopwoede die samengaat met Black Friday en de afvalberg die erdoor wordt gecreëerd.

Heel wat scholen deden mee en organiseerden een actie met hun school, vanuit een klas of vanuit een groepje leerlingen. Inspiratie genoeg via onze 'soldenlijst' . Een dikke dankjewel aan alle scholen die op #MissieMinder gingen! 

 

#iktrekhetmijaan

Save the date: van 29 januari tot en met 4 februari 2024

Dikketruiendag werd #iktrekhetmijaan 

Dikketruiendag werd #iktrekhetmijaan want wat we kunnen doen voor het klimaat, gaat zoveel verder dan een dikke trui aantrekken en de verwarming lager zetten. Stijgende energieprijzen, lange periodes van droogte, overstromingen… tonen ons dat we het anders moeten aanpakken. Steeds meer mensen zetten zich daarom in voor een gezonder klimaat. En dat mag gezien worden! 

Deed jullie school ook mee? Op 9 februari 2023 werd #iktrekhetmijaan afgetrapt en heel wat klimaatacties in de kijker gezet. Heb je dit jaar nog niet meegedaan? Geen nood, volgend jaar gaat de actiedag opnieuw door. Intussen kan je verder blijven bouwen aan je klimaatacties op school.

Alle info over de actiedag via de website van MOS Vlaanderen.

TIP: Werk naar de actiedag '#iktrekhetmijaan' toe met de MOS-energiekoffer!

Banner Buitenlesdag 2023 SO

Buitenlesdag - Save the date: 25 april 2024

Op donderdag 27 april 2023 vlogen alle leerlingen weer buiten tijdens de 7e Buitenlesdag van MOS!

Heb jij ook de smaak te pakken gekregen? 

Tips en inspiratie om naar buiten te trekken met je leerlingen vind je op de website van MOS Vlaanderen

Speciaal voor MOS ontwikkelde Natuurpunt een challenge in de gratis app Obsidentify.

Ga samen met je klas op safari op en rond je school en breng zoveel mogelijk wilde plant- en diersoorten in kaart.

Meer info op de website van Buitenlesdag. 

Oplossingen voor het milieu

Je eigen actiedag of project?

Heel wat MOS-scholen namen de voorbije jaren initiatieven die de moeite waard zijn om op te nemen als goed praktijkvoorbeeld. Verder werden er heel wat leuke MOS-acties op touw gezet die we je niet willen onthouden. Je kan de actiefiches en de praktijkvoorbeelden, voor basis- en secundair onderwijs, vinden op de Vlaamse MOS-website. Heb je zelf een goed voorbeeld dat je met anderen wil delen? Laat het ons dan weten en stuur een mailtje naar mos@provincieantwerpen.be.

Veerle Moons, Elke Hermans, Greet Brits en Karoline Hofmans

Functie
MOS-team provincie Antwerpen
T
015 30 61 25