Muurschildering Ephameron

De tweede verdieping van het provinciehuis werd destijds ontworpen als een 'lokettenzaal' voor ontvangst van burgers. Die invulling kwam te vervallen door de hervorming van de provincies. De ruimte werd daarom ingericht als ontvangstlokaal voor rondleidingen in het provinciehuis. De omgevingsmaquettes van het oude en het nieuwe provinciehuis staan er opgesteld.

Ook een tijdlijn mocht niet ontbreken. Het oorspronkelijke idee was om een snelle introductie tot het provinciebestuur ‘door de eeuwen heen’ te geven. De muur in zwart zichtbeton leende zich uitstekend voor een muurschildering, dus we kozen ervoor om een kunstenaar bij dit project te betrekken. 

Ephameron maakt muurschildering in het provinciehuis
Ephameron aan het werk in het provinciehuis

Ephameron maakte een artistieke voorstelling van de drie voornaamste behuizingen van het provinciebestuur: het gebouw aan de Schoenmarkt (nu Bernarduscentrum), het oude torengebouw en het huidige provinciehuis. De handen die de gebouwen lijken te creëren en neer te zetten zijn zowat het handelsmerk van Ephameron. De toevoeging van een tijdlijn, historische foto’s en objecten uit de provinciale kunstcollectie vervolledigen deze nieuwe kunstintegratie.

Ephameron is auteur van meerdere beeldverhalen, maker van (muur)kunst en drijvende kracht achter Grafixx, een festival rond illustratie en strips dat in De Studio wordt georganiseerd. Haar opleiding genoot ze aan Sint Lucas Antwerpen en LUCA School of Arts. Aan het begin van haar carrière maakte ze grote muurtekeningen door middel van zwarte kleefband. Die hoekige, grafische stijl vind je ook terug in het werk dat in het provinciehuis te zien is.

Je kan de muurschildering zien tijdens de openingsuren van het provinciehuis: op werkdagen van 8 tot 18 uur. Meld je even aan bij de onthaalbalie en zij wijzen je graag de weg.

Ephameron - detail muurschildering provinciehuis
Fragment van de muurschildering, die de provincie aanvulde met een tijdlijn en foto's

In het voorjaar van 2024 waren er meerdere werken van Ephameron te zien als onderdeel van de expo LETTEREN