Aanbod duaal leren

Wat is duaal leren?

Bij duaal leren verwerft een leerling secundair onderwijs (tussen 16 en 25 jaar) kennis en vaardigheden in een school of een centrum voor deeltijds onderwijs én op de werkvloer. Voor overeenkomsten vanaf 20 uur per week op de werkvloer kan er met een betaalde overeenkomst alternerende opleiding of een deeltijdse arbeidsovereenkomst gewerkt worden. Een leerling die geslaagd is voor de opleiding, ontvangt een diploma of getuigschrift van de studierichting. Sinds september 2022 is duaal leren ook in het volwassenenonderwijs mogelijk.

Voor wie?

Duaal leren is bedoeld voor arbeidsrijpe of arbeidsbereide leerlingen. Zij behalen dezelfde competenties als leerlingen in het regulier onderwijs, maar dan op een verschillende manier. Dat vraagt een serieus engagement maar het biedt ook heel wat voordelen. De leerlingen ontwikkelen vaardigheden zoals gepast communiceren op de werkvloer, feedback vragen, werken met deadlines, ... Wie een succesvol duaal traject doorloopt, vindt na zijn studies makkelijker een job.

Waar?

Alle secundaire scholen van het Provinciaal Onderwijs Antwerpen bieden vandaag al richtingen in een duaal traject aan. Ook het volwassenonderwijs introduceerde deze leervorm ondertussen met een opleiding Elektromecanicien. Veruit het grootste aanbod aan duale opleidingen vind je vandaag nog in het Centrum Leren en Werken met campussen in Boom, Antwerpen, Mechelen en Kapellen. 

Meer weten?

Er zijn heel wat informatieve websites over duaal leren. We zetten de belangrijkste hieronder op een rijtje:

  • Duaal Leren: website van de Vlaamse Overheid met informatie voor leerlingen, ouders, cursisten, scholen en ondernemingen
  • Leer op school én op de werkvloer: website van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming met meer informatie over de voordelen van duaal leren, hoe je kunt starten, welke types overeenkomsten er zijn en hoe en binnen welke termijn je een werkplek moet vinden.
  • Onderwijskiezer: website van het CLB met links naar de verschillende soorten duale opleidingen