Lesgeven

De school en het bedrijf gieten alle afspraken over de opdracht, werkplek en verloning in een overeenkomst. De werknemer die lesgeeft in de school blijft in dienst van het bedrijf. 

Als bedrijf heb je meer dan één voordeel: je zorgt er niet alleen voor dat de laatste nieuwe technieken op de klasvloer aangeleerd worden; je leidt ook je toekomstige collega’s op! 

Duaal lesgeven PITO
Dimitri Lenaerts (INEOS) begeleidt leerlingen van PITO Stabroek

PITO Stabroek stapte al in 2021 in het project 'Duaal lesgeven'. De school ligt vlak bij de haven en weet daardoor maar al te goed dat de chemische en farmaceutische industrie steeds moeilijker goed geschoold personeel vindt. Het duaal lesgeven slaat een stevige brug tussen onderwijs en het bedrijfsleven en biedt op die manier een antwoord op deze noden. Leerlingen toetsen niet enkel hun kennis af aan de professionele realiteit, maar leren ook nieuwe technieken en technologieën kennen.

Vakleerkracht Bart Roggeman is enthousiast over de samenwerking met bedrijven:

“De komst van de duale lesgevers als co-teachers zorgt ervoor dat we de kwaliteit en de veiligheid van onze opleidingen kunnen blijven garanderen. Ze zijn met andere woorden ook een antwoord op het lerarentekort. Daardoor kunnen we onze leerlingen de aandacht geven die ze verdienen. Het doet deugd om de leerlingen op een kwaliteitsvolle manier praktijklessen aan te kunnen bieden.” 

Een van de duale lesgevers van het eerste uur bij PITO is Mirthe Vernijns van BASF. Ook zij kijkt met een goed gevoel terug naar haar eerste ervaring voor de klas:

"Door mijn job in de chemische sector kan ik de theoretische kennis uit de handboeken dichter bij de leefwereld van de jongeren brengen. Ik hoop de leerlingen te motiveren door de link te leggen tussen de theorie en de praktijk en door hen te tonen hoe ze de leerstof later kunnen gebruiken in hun job. Zelf heb ik gemerkt dat lesgeven veel meer is dan enkel leerstof overbrengen. De klasmanagement skills die ik op school bijleerde, komen ook op de werkvloer van pas.”

Meer info?

Interesse om zelf een samenwerking op te zetten rond duaal lesgeven? Vul dan het onderstaande contactformulier in of neem contact op met Gerd Van den Broeck.