Toeristisch onthaalplan

Gezellige sfeerfoto van man met drie kindjes in kano op de Kleine Nete

Gebiedsgerichte samenwerking

De vraag naar een overkoepelende aanpak voor de hele vallei leefde al een tijdje bij vakantiemakers in de regio. In de vallei van de Kleine Nete vind je ook nu al heel wat leuke initatieven. Alleen gaat het vaak om losstaande activiteiten, waar een dagtoerist enkele uren spendeert en daarna weer naar huis gaat. Nochtans heeft de vallei genoeg toffe troeven voor een langer verblijf. 

Binnen het samenwerkingsverband van de Kleine Nete groeide de ambitie om daar iets mee te doen. Een bovenlokale aanpak was de aangewezen weg. De provincie Antwerpen, die een gebiedsprogramma in de vallei heeft lopen, heeft deze taak opgenomen, met het ‘Toeristisch Onthaalplan voor de vallei van de Kleine Nete’ als resultaat. Het onthaalplan, met bijhorende brochure, geeft vakantiemakers de nodige bouwstenen om bijzondere Kleine Nete-momentjes te creëren, die je als toerist tot een meerdaagse ervaring aan elkaar kan knopen. 

Herentals

Toerisme op maat van de vallei

De achterliggende filosofie van het Onthaalplan ligt helemaal in lijn met het ‘Strategisch Plan voor Toerisme in de Kempen 2020-2025’. Zo wil dit plan het merk ‘Kempen’ extra uitstraling geven in eigen land en bij Zuid-Nederlanders, evenwel zonder de bewoners en de natuur bloot te stellen aan grootschalig toerisme.

Kwaliteitsvol toerisme mag niet alleen kwaliteitsvol zijn voor de toeristen zelf. Het plan houdt heel bewust rekening met de draagkracht van de vallei en haar bewoners. We streven naar zachte recreatie, naar een fijne afwisseling van kleine avonturen en rustige momenten. Zo creëer je een bestemming met positieve effecten voor iedereen.

De drie bouwstenen uit het Onthaalplan: Binnen de draagkracht, het Kempengevoel en Doelgroepen.
Als vakantiemaker ga je aan de slag met de drie bouwstenen draagkracht, Kempengevoel en doelgroepen.

Kleine Nete-momentjes

Vakantiemakers ontdekken hoe ze met hun activiteiten de hele vallei in de markt kunnen zetten en mee bouwen aan het streekeigen toerisme. Als toerist rijg je dan verschillende van die ‘Kleine Nete-momentjes’ aan elkaar tot een meerdaags verblijf in de regio, waarbij je telkens iets nieuws ontdekt.

De digitale inspiratiebrochure helpt iedereen die een toeristisch of recreatief initiatief wil opzetten in de regio en ideeën wil aftoetsen, zoals gemeentelijke toeristische diensten, terreinuitbaters, aanbieders van activiteiten of verenigingen. Je kan ze hieronder downloaden.