Autoluwe doorfietsroute Herentals-Turnhout

Kaart autoluwe doorfietsroute

Bij de herziening van het fietsostradenetwerk in 2015 bleken twaalf belangrijke fietsverbindingen niet langs een lijninfrastructuur te lopen, zoals bijvoorbeeld een spoorlijn of waterloop, of was een realisatie op korte termijn niet mogelijk door ruimtelijke aspecten zoals het doorkruisen van een natuurgebied.

Om op een korte termijn een veilige fietsverbinding tussen Turnhout en Herentals te realiseren, investeert de provincie Antwerpen daarom 2 miljoen euro in een autoluwe doorfietsroute.

De provincie Antwerpen maakt voor de realisatie van deze autoluwe doorfietsroute zoveel mogelijk gebruik maken van bestaande lokale wegen zoals buurtwegen en trage wegen. Daar waar nodig voert de provincie infrastructurele ingrepen uit die de route autoluwer, veiliger en comfortabeler maken voor de fietser. Voor de provincie Antwerpen is dit de eerste autoluwe doorfietsroute die nadien grondig geëvalueerd zal worden.

Dit project staat los van de fietsostrade F102 Herentals-Turnhout. De realisatie daarvan is op korte termijn niet mogelijk door o.a. ruimtelijk aspecten zoals het militair domein of natuurgebied. Zowel het Agentschap Natuur en Bos als het federale ministerie van Defensie formuleerden een negatief advies tegen de realisatie van de fietsostrade langs de spoorlijn door het militair domein en het natuurgebied.

De autoluwe doorfietsroute vervangt de fietsostrade niet.

Voorbeeld autoluwe fietsroute Heerle

Kostprijs

Om deze autoluwe route te realiseren, investeert de provincie Antwerpen ongeveer 2 miljoen euro. De provincie Antwerpen staat in voor de begeleiding, opvolging en financiering van de werken. De stad Herentals, gemeenten Lille en Kasterlee en de stad Turnhout tekenden alvast de samenwerkingsovereenkomst. Zij zijn de partners in dit hele verhaal en ondersteunen hiermee de uitwerking van de autoluwe fietsroute Herentals-Turnhout.

De realisatie van deze autoluwe route is voorzien vanaf najaar 2023.
 

Presentatie: Veilig fietsen tussen Herentals en Turnhout

Waarom realiseert de provincie Antwerpen een autoluwe fietsroute tussen Herentals en Turnhout? Wat betekent dat juist zo'n autoluwe fietsroute? En hoe lang duurt het dan voor je daar kunt fietsen? 
Onderstaand filmpje legt je alles uit over dit pilootproject van de provincie Antwerpen. 

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

De presentatie is voorzien van ondertiteling. Verschijnt deze niet automatisch op jouw scherm? Druk dan onderaan op het 4de icoontje (rechthoekig icoon) van rechts te beginnen tellen. 

Infomarkt

Hieronder vind je de posters die gebruikt werden tijdens de infomarkten. 

Startnota

In onderstaande startnota lees je alles over de nieuwe methodiek voor de autoluwe doorfietsroute toegepast tussen Herentals en Turnhout.  je vindt er o.a. de boordelingswijze van de verschillende tracévarianten, de uiteindelijke tracébepaling van de autoluwe fietsroute en de meest geschikte maatregelen. 

Voorbeeld autoluwe fietsroute Kasterlee

Blijf op de hoogte!

Via de werfnieuwsbrief brengen we je graag op de hoogte over het verloop van de werken, eventuele omleidingen of hinder die de werken met zich meebrengen.

Je ontvangt, enkel wanneer er nieuws is, deze werfnieuwsbrief.