Netwerk fietsostrades

Fietsostrades maken deel uit van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF) en liggen voornamelijk langs rechtlijnige infrastructuren zoals:

  • spoorwegen
  • autosnelwegen
  • kanalen

Een fietsostrade gaat bij voorkeur over een vrijliggende fietsweg of een jaagpad. Is er te weinig ruimte dan loopt ze door fietsstraten, over bestaande fietspaden of over een autoluwe weg.

De provincie Antwerpen investeert fors in de aanleg ervan. Voor de bestuursperiode 2019-2024 is er 117 miljoen euro voorzien. Op die manier zet de provincie Antwerpen nog meer dan voordien in om mensen te verleiden van de auto tot meer duurzame verplaatsingen.

De Grote Fietsenquête 2024 (16:9) - 2

Doe mee aan De Grote Fietsenquête 2024

Geef je mening, ervaringen en suggesties in De Grote Fietsenquête. Fiets je langs het knooppuntennetwerk of de fietsostrades in onze provincie? Wat vind je aantrekkelijk? Wat kan beter? 

Ben jij fietsvriendelijk?

Vul ook de extra thematische vragenlijst over hoffelijkheid in. Je mening is van goudwaarde. Hoe vriendelijk zijn de fietsers op jouw dagelijkse fietsroute? En hoe hoffelijk ben je zelf op de fiets? Geef ook je suggesties voor verbeteringen. 

Stuur het provinciale fietsbeleid in de goede richting en maak met beide vragenlijsten kans op een Vlaanderen Vakantielandcheque of een leuk fietsgadget.

Over de provinciegrenzen heen

Fietsostrades stoppen niet aan de provinciegrenzen. Net zoals in de provincie Antwerpen investeren ook de overige vier Vlaamse provincies in fietsostrades. Op termijn zullen de fietsostrades alle Vlaamse steden vlot met elkaar verbinden. Goed voor een netwerk van 2.800 kilometer.

Benieuwd waar al deze fietsostrades liggen? Check fietssnelwegen.be, daar bundelen de vijf Vlaamse provincies alle informatie over de verschillende fietsostrades en hun eventuele projecten.

Of op zoek naar een ideale fietsroute? Probeer zeker de fietsrouteplanner dan eens uit.