Groenzoeker helpt je op weg!

publish date
29.06.2022

De vernieuwde GroenZoeker van de provincie Antwerpen is de referentie voor iedereen die op zoek is naar kleinschalige natuur op wandel- of fietsafstand van huis. GroenZoeker biedt niet alleen meer plekjes en activiteiten aan, de site ziet er ook een pak kleurrijker uit. En ze heeft meer zoek- en filtermogelijkheden voor de gebruiker.

Groenzoeker Kesselse Heide

Heel wat mensen zoeken regelmatig de natuur op. Zoals gezinnen met kinderen. Of vrienden of collega’s die graag een stapje in de buitenwereld zetten. Ook actieve fietsers, lopers of wandelaars op zoek naar nieuwe routes, komen aan hun trekken. Heb je meer zin in rust en natuurschoon? Ook dan vind je in GroenZoeker in 1-2-3 mooie stukjes groen op wandel- of fietsafstand van huis.  Dankzij de koppeling met 'Uit in Vlaanderen' geeft GroenZoeker bovendien ook tips over wat er de komende tijd allemaal te doen is in onze groene provincie.

Groenzoeker Kesselse Heide

Natuur wint terrein

GroenZoeker ontstond in volle coronaperiode om toegankelijke stukjes groen in onze provincie in kaart te brengen. Toen steeg de vraag naar groene plekjes enorm. Beleidsmakers, politici, wetenschappers, de man in de straat, … iedereen erkende hoe belangrijk de natuur was voor onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Er zijn heel veel natuurgebieden, bossen, parken, fiets- en wandelroutes, zit- en picknickbanken, speelnatuur, vogelkijkhutten en hondenlosloopzones. Alleen werden die nergens in 1 overzicht aangeboden.

Provincie als verbindende partner, provinciale domeinen al poorten


Door het lokale en volledige natuuraanbod in één kaart onder te brengen, wordt het toegenomen natuurgebruik beter over verschillende gebieden gespreid. De GroenZoeker past in het beleid van de provincie om onze groene plekken beter bereikbaar en toegankelijk te maken. Met onze domeinen als poorten naar regionale landschappen, overstromingsgebieden enz. De provincie wil de ontsnippering tegengaan en de bestaande blauwgroene plekken beter met elkaar verbinden. Daarom kom je op groenzoeker.be onder andere ook onze fietsostrades en het TPA wandel- en fietsnetwerk tegen. Een blauwgroen netwerk komt trouwens niet alleen de mens ten goede; ook de planten en de dieren varen er wel bij.

Ook plekjes van andere beheerders (gemeenten, Vlaanderen, Natuurpunt…) staan op de GroenZoeker en onder andere door koppelingen met OpenStreetMap kan iedereen bijdragen aan het verbeteren van de kaart.