Coryletum

Coryletum Rivierenhof

In het Coryletum is een verzameling van Corylus (hazelaar) bij mekaar gebracht om de verscheidenheid van de soort aan te tonen. Talrijke variëteiten uit binnen- en buitenland zie je hier geëtaleerd.

De hazelaar groeide hier al na de laatste ijstijd 10.000 jaar geleden, toen zich de eerste bossen ontwikkelden. De hazelnoten waren in de prehistorie al bijzonder gewild, zodat archeologen de doppen bij hopen terugvinden bij opgravingen.
Het is een vaak, meerstammige heester met taaie buigzame twijgen en eironde bladeren die in een spitse punt eindigen en een gezaagde bladrand hebben.
De heerlijke hazelnoten zijn geliefd bij mens en dier. Eekhoorns, hazelmuizen, gaaien, spechten en boomklevers zijn er dol op en de noten vormen een belangrijke voedselbron in de winter.

Het Coryletum herbergt ook een aantal bekende en minder bekende Juglans- (walnoot-)variëteiten. Ook hier is er een grote verscheidenheid in plant en vrucht te bewonderen.

Vele cultuurvariëteiten van hazelaar en walnoot dreigen verloren te gaan. Met deze verzameling draagt het Rivierenhof een steentje bij om dit specifieke erfgoed te behouden. Het Rivierenhof speurt actief naar ontbrekende variëteiten en verruimt jaarlijks het assortiment van deze tuinkamer.

Je vindt deze collectietuin schuin tegenover het kasteel Sterckshof. Er is een ingang van het Coryletum aan de Hooftvunderlei. Gelegen tussen de armen van het Schijn, bereik je het Coryletum ook via het bruggetje achter het voormalige clubhuis van korfbalclub Riviera.

Je kan ook de folder 'Bijzondere tuinen in het Rivierenhof' lezen en downloaden.