Rozenprijzen

Publiekslieveling Rozentuin Rivierenhof

Van 11 juni tot en met 17 september 2023 konden bezoekers stemmen op hun favoriete roos uit de Rozentuin. Van de 13 rozen ging de roos ‘Summer of Love’ met de titel ‘Publiekslieveling Rozentuin Rivierenhof’ lopen. 

Summer of Love is een bodembedekkende roos van Kordes Rosen uit Duitsland. De ietwat gevulde gele bloemetjes met kersenrode randen geuren licht. Het is niet de eerste prijs voor de roos. In juni van dit jaar kreeg de roos ook een zilveren Rivierenhof Rose Award. Je kan de winnende roos dagelijks komen bekijken tijdens de openingsuren van het park.

Rivierenhof Rose Award

Op zondag 11 juni 2023 tijdens het jaarlijkse Rozenfeest werden de winnaars van de Rivierenhof Rose Award in de Rozentuin van het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in de bloemetjes gezet. De roos ‘Mel Bee’ vna ILVO Vlaanderen wint de Rivierenhof Rose Award. Zilver ging naar een roos uit Duitsland: ‘Summer of Love’ van Kordes Rosen. Kordes Rosen verzilverde bovendien ook nog een bronzen plaats voor de roos ‘Alexander von Humboldt’. Die rozen scoorden gedurende de volledige keuringsperiode van 2020 tot 2022 het beste op de twee keuringslocaties. 

In 2019 is het Provinciaal Groendomein Rivierenhof gestart met de organisatie van de Rivierenhof Rose Award. Het doel van de award is de roos kiezen die het meest geschikt is voor gebruik in openbaar groen. Dat zijn gezonde, duurzame en onderhoudsarme rozen die probleemloos geplant kunnen worden in de openbare groene ruimte én die de biodiversiteit ten goede komen. Dat sluit ook aan bij de kwaliteitslabels ISO-14001, de Green Flag Award en de SDG-doelstellingen die het park uitdraagt.

Voor dit project werken het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Destelbergen en het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne (Antwerpen) samen. In 2020 plantten beide locaties 12 deelnemende rozen. Er deden 5 verschillende deelnemers uit België en Duitsland mee aan de eerste keuringsronde. Deelnemende rozen in alle vormen en kleuren, bodembedekkend, perk- en heester, klimrozen, allemaal ingezonden vanuit de insteek: gebruik in openbaar groen. In 2021 vond de eerste keuring plaats en in 2022 de tweede. Nu, na de keuringsperiode van twee jaar, in 2023 zijn de eerste gouden, zilveren en bronzen medaille uitgereikt. 

De jury bestaat uit 20 juryleden, zowel professionals als liefhebbers. Zij kijken naar verschillende parameters zoals onder andere de gezondheid van de plant, de bloei en de groeikracht en vitaliteit. Op vier verschillenden momenten tijdens de zomermaanden van 2021 en 2022 beoordeelden de juryleden de verschillende variëteiten in het Provinciaal Groendomein Rivierenhof en bij het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Destelbergen. De deelnemende rozen worden op twee locaties geplant omdat een andere bodem en microklimaat voor verschillende resultaten zorgen.

Rivierenhof Rose Award 2025

De Rivierenhof Rose Award zal tweejaarlijks uitgereikt worden. In 2022 werden de inzendingen uit België, Duitsland en Nederland aangeplant om deze zomer voor het eerst gekeurd te worden. In 2025 kennen we dan de winnaars van de tweede keuringsronde.