Terra Nova 2022: Wandelingen en zoektochten

Wil je deze zomer zelf op pad gaan om nieuwe, groene hoekjes en kantjes te ontdekken in onze provincie? Hier een greep uit onze wandelingen en zoektochten die je hierbij kunnen helpen.

Datum
  • van 24 juni 2022 tot 1 september 2022
Prijs
Gratis

Zomerzoektocht Provinciaal groendomein Prinsenpark (Retie)
De familie Pimpel plant van 1 juli tot 31 augustus een lange vakantie in het Prinsenpark. We zijn met 12, maar eentje wil liever niet mee en blijft in het nestkastje. Kom jij mee zoeken met Mees Pimpel wie er niet mee op vakantie gaat? Misschien win jij wel een leuke prijs!

Speluitleg en wedstrijdformulieren vind je in het Prinsenpark vanaf 1 juli. Voor jong en oud. +/- 3kmn
Potlood of pen. Deelnameformulieren zijn te vinden in het gangetje aan de toiletten in het nieuwe gebouw of te downloaden op onze website.

Provinciaal groendomein Vrieselhof (Oelegem - Ranst)
In een paar groepen gaan we in het mooie Vrieselhof wandelen van vertelling naar vertelling. Even wegdromen op 24 juni 2022, één van de langste dagen.

Parkeren kan aan het Vrieselhof, graag 15 min op voorhand aanwezig zijn. We starten om 19u tot 21u.

 

  • Vleermuizenavond

Presentatie en wandeling. Activiteit in Provinciaal groendomein Rivierenhof (Deurne)

Ga je mee op vleermuizentocht? Na een inleidende presentatie trekken we het donkere park in en gaan met een vleermuisdetector op zoek naar jagende vleermuizen rond de vijvers van het Rivierenhof.

Zaterdag 20 augustus 2022 van 19u30 tot 22u30. Start om 19u30 aan het Kasteel Rivierenhof

 

  • Verborgen dieren in het Vrieselhof

Dierenactiviteit en wandeling Provinciaal groendomein Vrieselhof (Oelegem - Ranst)

Provinciaal Groendomein Vrieselhof is een paradijs voor zoogdieren. Reeën en vleermuizen hebben het er prima naar hun zin. Kleine roofdieren houden er de natuur in evenwicht. En wie weet leven binnenkort de bever en de otter er weer op het Schijn. Tijdens de wandeling maken we kennis met de manier waarop deze dieren leven en gaan we op zoek naar hun sporen. Tijdens de wandeling valt de duisternis stilaan het bos binnen.

Zaterdag 6 augustus van 19u30 tot 21u30 Parking langs de Schildesteenweg, Oelegem. Stevig schoeisel en eventueel een zaklamp.

 

  • Lekkers uit de moestuin

Workshop Provinciale groendomeinen Antwerpen - Rivierenhof Kinderboerderij Rivierenhof, August Van de Wielelei 4, 2100 Deurne (ingang via de parkweg)

De moestuin van de kinderboerderij barst van het lekkers dat klaar staat om te worden geoogst. Stroop je mouwen op en trek samen met ons op ontdekking tussen de groenten, het fruit en de kruiden. Met verse ingrediënten bereiden we zelf een heerlijke soep. Daarna gaan we samen aan de slag in de moestuin.

11 en 18 augustus 2022. Kinderen worden afgezet aan de poort van de kinderboerderij, aan de kant van het park. Betalend parkeren kan aan de Turnhoutsebaan en aan de Ruggeveldlaan.

De kinderen worden om 10u door hun ouders gebracht en om 14u weer opgehaald. Vergeet zeker geen boterhammetjes mee te brengen!

Benodigdheden:

• Kledij die vuil mag worden.
• Regenkledij
• Aangepast schoeisel
• Pet
• Zonnecrème
• Drinken
• Afvalarm tussendoortje
• Potje voor eventuele restjes

 

Haal je fietsfolder op bij het Infopunt Domeinwacht, Turnhoutsebaan 246, Deurne. Of in het Bezoekerscentrum of bij Taverne de Remise in Provinciaal Groendomein Vrieselhof.

Vertrek nabij fietsknooppunt 3 Parking West Rivierenhof. Of aan fietsknooppunt 57 aan het Vrieselhof, best parkeren op Parking Vrieselhof aan de Schildesteenweg in Oelegem.

Het Rivierenhof in Deurne en het Vrieselhof in Oelegem, beide provinciaal groendomein, worden verbonden door de rivier het Schijn. Als enige zoetwaterbron speelde het Schijn eeuwenlang een belangrijke rol voor de stad Antwerpen. Deze fietstocht loodst je door het stroomgebied van het Groot en Klein Schijn. Onderweg geniet je van mooie kasteeldomeinen in de Schijnvallei en ontdek je hoe de rivier in de stadsrand nabij het Albertkanaal eindigt.

De fietstocht is 47 km lang, vertrekken kan in het Rivierenhof (fietsknooppunt 3) of het Vrieselhof (fietsknooppunt 57). De folder kan in beide domeinen worden verkregen. De fietstocht is de hele zomer beschikbaar. Haal je fietsfolder op bij het Infopunt Domeinwacht, Turnhoutsebaan 246, Deurne of in het Bezoekerscentrum of bij Taverne de Remise in Provinciaal Groendomein Vrieselhof. 

 

Zomerzoektocht Provinciaal Groendomein Rivierenhof, Turnhoutsebaan 246, 2100 Deurne.

Er heeft zich een mysterieuze verdwijning voorgedaan op de Kinderboerderij. Om dit mysterie op te lossen heeft de boer jou hulp hard nodig! Ga jij op zoek naar de dader? Wie van de dieren in het park kan dit gedaan hebben?

Ga aan de hand van het deelnameboekje Zoektocht 'Mysterie in de dierenwereld' samen op pad door het park. Onderweg moet je mogelijke daders, locaties en voorwerpen zoeken om zo het antwoord te vinden en het mysterie te ontrafelen.

Deze zoektocht is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, ook leuk voor de begeleiders. De zoektocht is heel juli en augustus beschikbaar.

 

  • Yoga op de heide 

Workshop Provinciaal Groendomein Kesselse Heide (Kessel, Nijlen), parking Lindekensbaan

Tijdens de zomervakantie kun je yoga beoefenen middenin de rustgevende natuur van de Kesselse Heide. Kinderen en (groot)ouders, iedereen mag gratis meedoen op 10 juli om 10u.

Heb je thuis een (yoga)matje? Breng het zeker mee en doe makkelijke kledij aan. Bij slecht weer gaat de activiteit door in het bezoekerscentrum Doefoepdhei. Parking en start activiteit: parking Lindekensbaan Kesselse Heide.

 

  • In de wolken - vertelling op de Heide

Vertelling Provinciaal groendomein Kesselse heide, Vaerestraat 4, Nijlen.

Niet ver van de Kesselse Heide woont een takkenreus. In zijn kruin wonen allerlei dieren. Samen beleven ze een groot avontuur. Zo leren ze over denken, dromen en voelen én misschien ook wel over vliegen. Kom het verhaal ontdekken tijdens een gezellige zomernamiddag.

Op 10 augustus 2022. Parking Lindekensbaan van 14u tot 15u30.

 

  • De prairietuin en de tuin van de Appalachen 

Wandeling Provinciaal Groendomein Rivierenhof, Oostvleugel kasteel Rivierenhof, Parkweg, Deurne

Nee, deze wandeling gaat niet door in Noord-Amerika, maar wel gewoon in Deurne. Het Rivierenhof beschikt over een aantal schitterende collectietuinen waarin planten uit andere werelddelen een plek krijgen. Ben je benieuwd waar deze mysterieuze plekken zich in het Rivierenhof bevinden? Wil je de bloemenpracht aan de Congohut ontdekken? Een ideale activiteit voor wie graag van mooie bloemen geniet en er meer over wil ontdekken! 

Zaterdag 6 augustus 2022 van 10-12u en 14 tot 16u. Vooraf inschrijven.

 

Zomerzoektocht Provinciaal Groendomein De Averegten, Boonmarkt 4a, 2220 Heist od Berg

Ga je mee op stap in het spoor van de bosmier? De wandeling bestaat uit verschillende haltes. Bij elke halte hoort een leuke opdracht. Volg Kassie de Mier, kom alles te weten over de bosmier en zoek haar op elk bord. Avontuur en plezier verzekerd!

Doelgroep: gezinnen met kinderen(van 7 tot 10 jaar), start aan onthaalgebouw De Averegten, Boonmarkt 4a, 2220 Heist op den Berg. Gratis deelname, inschrijven is niet noodzakelijk. Parkeren kan op al onze parkings.

 

Zomerzoektocht Provinciaal Groendomein Hertberg Diestsebaan 28, Herselt.

Welkom team B.O.S. (Boom Onderzoek Specialisten), dat bomen met elkaar kunnen praten, wisten wij uiteraard al lang. Maar hoe doen ze dat nu precies? En wat vertellen ze tegen elkaar? Professor Molly en dokter Fox doen al jaren onderzoek naar die geheime bomentaal. En ze hebben al heel wat ontdekt!

Kom jij ook naar Hertberg? Dan nemen ze jou mee op missie en kom je er alles over te weten. Of toch bijna alles…

De zoektocht vertrekt aan het plein tegenover Mie Maan, is ongeveer 3km lang en voor iedereen van 5 tot 105 jaar! Je hebt een smartphone of tablet nodig om QR-codes te lezen. De zoektocht is gratis, inschrijven is niet nodig.

Zomerzoektocht Provinciaal Groendomein Hertberg. Vertrek aan Parking Zuid, op hoek van Diestsebaan met Witputstraat in Herselt.

Deze zomer krioelt het in Hertberg van de bosbeesten! Ze zijn klein en groot, hebben 2 benen en 2 armen en zijn gecamoufleerd. Luister eens goed? Hoor je hun gebrul door de bomen van het bos? Of hoor je helemaal niets en zijn ze heel stil? Kom tijdens de zomermaanden naar Hertberg en ontdek of jij er ook eentje bent. Volg de borden en misschien verander je in een echt bosbeest?

Enkel voor avontuurlijke kids vanaf 4 jaar, vanaf 1-7-2022 doorlopend tot 31 augustus 2022. Parkeren doe je op Parking Zuid, op de hoek van de Diestsebaan met de Witputstraat. De wandeling start aan de ingang van het bos. Volg de pijlen en voer de opdrachten uit. Zorg ervoor dat je vuil mag worden, de wandeling is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.