Rook- en vuurverbod

04.05.2022

Het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos kondigde al code oranje af voor natuur en bossen, wegens de droogte. Vandaag vult Gouverneur Cathy Berx die mededeling aan met een Algemeen Rook- en Vuurverbod in de natuur- en heidegebieden, en bossen van de provincie. Dit met onmiddelijke ingang. De aanhoudende droogte en wind zorgen voor een gevaarlijke combinatie van omstandigheden die natuur- en bosbranden veroorzaken en versterken.

Doordat het droog is in onze natuur -en heidegebieden en bossen, is het brandgevaar er hoog. Bovendien wordt er de komende dagen weinig neerslag verwacht, waardoor het  risico op branden verder toeneemt.

Het Rook- en Vuurverbod geldt voor alle bossen, natuur- en heidegebieden in de provincie, alsook voor het gebied dat er onmiddellijk aan grenst.  Concreet houdt dit in dat deze verboden ook in een straal van 30 meter rond de natuur- en heidegebieden en bossen van toepassing zijn.

Aan alle mensen die naar een bos- of natuurgebied gaan, vragen we met aandrang:

• Rook absoluut niet!
  • Houd honden aan de leiband.
  • Maak ook geen ander vuur.
  • Wees alert en bel meteen 112 als je rook opmerkt in een bos of natuurgebied!

We hopen dat iedereen voorzichtig is en deze waarschuwingen ter harte neemt. Domeinwachters en –beheerders zullen verstrengd toezien op roken in hun gebieden. Maar we roepen ook op aan iedere bezoeker om zelf de nodige voorzichtigheid in te bouwen.