Toeristische zomer 2018: tropische temperaturen, zonnige cijfers

30.08.2018

Ruim 2 miljoen recreatieve fietstochtjes, goed voor 17 miljoen euro bestedingen. Toeristen die volop genieten van het buitenleven op campings en bij B&B’s en vakantiewoningen. En watergebonden attracties die hun bezoekersaantallen zien pieken.
Toerisme Provincie Antwerpen analyseerde de resultaten van de digitale fietstellers en peilde bij Fietsers Welkom cafés, logies en attracties naar hun evaluatie van de voorbije zomer. Conclusie? De tropische temperaturen in juli en augustus vertalen zich in topcijfers.

Enkele opvallende resultaten:

Recordzomer voor fietstoerisme
- 2.250.000 recreatieve tochtjes langs het fietsknooppuntennetwerk
- zondag 12 augustus = absolute topdag, met o.a. 3800 fietsers bij Drierivierenpunt in Rumst
- top drie digitale fietstellers: Rumst (Drierivierenpunt), Retie (Postelsebaan) en Turnhout (jaagpad Bels Lijntje)

Fietsers Welkom horeca tevreden
- totale omzet fietstoerisme: 17 miljoen euro
- juli = topmaand: kwart Fietsers Welkom cafés schat omzetverhoging op 10 tot 25%, ander kwart zelfs nog hoger
- fietser spendeert gemiddeld 7,6 euro per trip
- meer drank en ijsjes dan snacks door hete temperaturen

Toerisme aan het water piekt
- buitenattracties met waterbeleving beleefden in juli een absolute topmaand (soms zelfs vijfvoud van juli 2017)
- buitenattracties zonder waterbeleving zagen hun bezoekerscijfers dalen met gemiddeld 15%
- musea, kerken en indoorattracties in Kempen, Scheldeland, Mechelen en Stedelijk Randgebied noteerden gemiddeld 5% minder bezoekers.

Verblijfstoerist zoekt buitenleven*
- topzomer voor campings en camperterreinen: meerderheid evalueert vakantiemaanden als “goed tot “zeer goed”
- heel wat vakantiewoningen en gastenkamers rapporteren hogere bezettingsgraden
- helft hotels spreekt over “gelijkaardige zomer als in 2017”, een vijfde ontving 10 tot 25% minder gasten.

*nog geen officiële bezettingscijfers eind augustus; analyse op basis van feedback ondernemers

meer weten?