10 maanden logiesdecreet: de cijfers

20.02.2018

Een gevarieerd en kwaliteitsvol logiesaanbod. Dat is precies wat het nieuwe logiesdecreet, in voege sinds 1 april 2017, beoogt: het moedigt ondernemers aan én beschermt de gasten.

Het decreet legt de basisnormen vast waaraan een toeristisch logies moet voldoen. Dat betreft (brand)veiligheid, verzekering en hygiëne, aangevuld met meer specifieke uitbatingsnormen per type logies.
Elke logiesuitbater moet zijn of haar logies verplicht aanmelden.
Ondernemers kunnen ook kiezen voor een erkenning, al dan niet met een comfortclassificatie (sterren).

Situatie in de provincie Antwerpen (1 februari 2018)

- De provincie Antwerpen telt 1030 uitbatingen, samen goed voor 1705 logieseenheden;
- 318 van die logieseenheden betreffen nieuwe aanmeldingen sinds 1 april 2017. Daarbij 137 vakantiewoningen, 54 B&B’s en 101 kamergerelateerd logies (bv. Airbnb of bijzonder logies);
- 355 logieseenheden worden aangeboden onder vergunning van het vorige decreet
- 71 logieseenheden zijn reeds vrijwillig erkend. Ruim 70% daarvan koos voor een sterrenclassificatie.