Voorzichtig met auteursrechten

publish date
09.09.2016

In 2009 opende Toerisme Provincie Antwerpen haar ‘beeldenbank’ om aan partners gratis foto’s en beelden ter beschikking te stellen; bijvoorbeeld voor gebruik in brochures, folders,… . 

Het is echter maar sinds 2013 dat we met alle fotografen die voor ons werken, sluitende overeenkomsten opstellen om het gratis en rechtenvrij gebruik van beelden door derden toe te laten.

Permission Machine, een vereniging die de auteursrechten van fotografen verdedigt, stelde voorbije zomer een schadeclaim in tegen TPA voor foto’s die in het verleden door Daniël Rys in opdracht van TPA werden gemaakt.

TPA en Permission Machine zaten samen om te bekijken wat we konden doen om deze claim te doen verdwijnen. We sloten een overeenkomst af waarin werd afgesproken dat we de beelden van de fotograaf nog steeds mogen gebruiken als we steeds de naam van de fotograaf vermelden bij zijn foto’s. Deze verplichting geldt ook voor derden die beelden uit de beeldenbank van TPA gebruiken.

De voorbije maanden werden ook een aantal partners van TPA aangeschreven omdat zij beelden van de fotograaf gebruikt hebben. Permission Machine sluit door onze overeenkomst nu deze dossiers af. Er zal dus niet langer aangedrongen worden op betaling of aankoop van een licentie. Reeds betaalde bedragen worden echter niet terug gestort.