Code oranje voor natuurgebieden, bossen en heides

publish date
20.05.2020

Vorige week steeg het risico-niveau voor droogte en warmte al naar code oranje.

code oranje

Deze waarschuwings-code blijft nog langer gelden omdat er ook de komende periode weinig tot geen neerslag verwacht wordt.

Er was al een rook –en vuurverbod in de natuurgebieden. Omdat het ook elders in de provincie droog en brandgevaarlijk is, zijn kampvuren op het volledige grondgebied van de provincie verboden. Van 3 april tot 4 mei was er al een eerste keer zo’n verbod ingesteld in onze provincie. 

  • Wat betekent code oranje?

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) paste de brandwaarschuwingsindex voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen verleden week donderdag aan naar fase oranje: ORANJE: Hoog gevaar. Wees voorzichtig! Als er een brand uitbreekt rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden elke dag bemand.

  • Een rook –en vuurverbod in natuurgebieden, open vuren overal verboden.

Om bos –en natuurbranden te voorkomen, kondigt gouverneur Cathy Berx vandaag een politiebesluit af dat een absoluut rookverbod oplegt in de natuur- en heidegebieden en bossen in de provincie Antwerpen, alsook een verbod om vuur in open lucht te maken. Dat verbod geldt voor het volledige grondgebied in de provincie: het is nergens toegestaan een open vuur/kampvuur te maken. 

Volgende van de detaillijst