Maatregelen in Provinciale parken en domeinen in het kader van de COVID-19 bestrijding (update 18/10)

19.10.2020

Alle provinciale groen- en recreatiedomeinen zijn geopend voor het publiek. Door corona vragen we je rekening te houden met enkele richtlijnen. Deze zijn er zowel voor je eigen veiligheid, als die van mensen rond je, als van onze medewerkers. In dit bericht vind je de laatste info over een bezoek aan de parken en domeinen.

Algemene maatregelen:

Bezoek vooral parken in je eigen buurt. Als het te druk is, kan je een ander park bezoeken. De parkings van de domeinen zijn open. Voor een bezoek aan de bossen, parken en groendomeinen van de provincie (Prinsenpark, Hoge Mouw, Averegten, Hertberg, Vrijbroekpark, Broek De Naeyer, Rivierenhof, Vrieselhof, Kesselse Heide, Hof van Leysen, Kasteel d'Ursel), hoeft geen voorafgaande reservatie te gebeuren.

Geniet van de buitenlucht in de domeinen, maar houd rekening met deze richtlijnen:

• Houd afstand van andere bezoekers (min. 1,5 meter), onze domeinwachters zien daar mee op toe. Ook op plekken als de hondenloopzones behoud je de afstand en gebruik je de toegangspoort op een veilige manier.
  • We vragen je een mondneusmasker te dragen vanaf 12 jaar als je fietst, wandelt of stil staat op een drukke plaats
  • De horeca-zaken zijn gesloten, eventuele afhaal is mogelijk. Draag een mondmasker en houd afstand.
  • De provinciale domeinen in stedelijk gebied, zoals Vrijbroek (Mechelen) en Rivierenhof (Antwerpen), zijn erg druk tijdens weekends. Gelieve niet langer dan 2 uur in de parken rond te wandelen en ga er niet naartoe als het al druk is.
  • Toiletten en sanitaire accommodatie zijn overal geopend. Om afstandsregels te garanderen kan het gebeuren dat er extra gebruiksregels zijn (dragen mondneusmasker). De sanitaire gebouwen worden ook meer afgesloten om extra poetsbeurten te voorzien.

Wat met bewegen of sporten?

• Wandel of fiets in onze domeinen individueel, met inwonende gezinsleden en/of de 3 vaste contacten van je gezin. Je mag vanaf 9 oktober 2020 met maximum 4 personen samen wandelen of fietsen (uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen)
  • Sport je in georganiseerd verband dan dient de organisatie de sectorale protocollen te volgen. Sport je op eigen initiatief in onze domeinen en parken dan mag dit in groepen van maximaal 4 personen. Dit moeten steeds dezelfde personen zijn. Enkel contactloos sporten is toegestaan. Sport je met personen uit je eigen gezin en/of je 3 vaste nauwe contacten, dan mag je wel een contactsport uitoefenen.
  • Vissen is toegelaten. Vis je op een moment en plaats waar niemand aanwezig is of waarbij mensen slechts kortstondig of toevallig passeren, dan is het risico op virusoverdracht nihil en mag je mondneusmasker af.
  • Paardrijden op de routes kan, respecteer de social distance maatregelen.

Speeltuinen

De speeltuinen zijn grotendeels open. Volwassenen en kinderen van 12+ dragen een mondneusmasker. In de parken zelf zie je of er bijkomende restricties zijn. Handhygiëne en afstand houden zijn het belangrijkste. Picknicken in speeltuinen en -zones is verboden. Kom bij drukte op een ander moment terug.

Provinciale Recreatiedomeinen

De Schorre, de Nekker, het Zilvermeer en de Lilse Bergen zijn open voor het publiek. Mogelijk zijn nog niet alle delen van de parken actief, en er is sowieso een beperkte capaciteit. Gebruik de online-reservatiesystemen om op voorhand een toegangsticket te kopen of te reserveren.

In deze genoemde domeinen draag je in gebouwen en als je rondwandelt een mondneusmasker.

Horeca is gesloten tot tenminste 18/11/2020.

Wandel je op een plaats of moment waarbij het risico op overdracht van het virus zo goed als uitgesloten is, dan mag je het mondmasker afzetten. Enkel als je fietst, wandelt of stil staat op een drukke plaats, draag je een mondneusmasker.

Zwemmen in open lucht is toegestaan bij groene vlag, wie op het strand zit op een van de recreatiedomeinen met water, kan het mondneusmasker afdoen.

Ter plaatse worden de maatregelen over het gebruik van de douches en kleedruimtes duidelijk gemaakt. Het gebruik van de toiletten is mogelijk.

Op lokaal niveau kunnen burgemeesters ervoor kiezen om extra maatregelen te nemen. Ze hebben alle ruimte om in te grijpen wanneer de epidemiologische situatie verslechtert. Houd daarom steeds de kanalen van de parken en domeinen zelf in het oog.

Hier een lijst van de websites en Facebook-pagina's van de recreatiedomeinen, zodat je de exacte aanpak en openingsdata van elk domein kunt natrekken: