Maatregelen in Provinciale parken en domeinen in het kader van de COVID-19 bestrijding (update 27/5)

27.05.2020

De beheerders van de Provinciale Groen- en Recreatiedomeinen roepen op om de inzet tegen de besmettingsgolf niet te laten verzwakken.

Bedankt voor het respecteren van ons aanbod, onze maatregelen en onze medewerkers, wees voorzichtig voor jezelf en anderen. We werken met iedereen uit de recreatieve en toeristische sectoren aan een duidelijk plan voor als de maatregelen stapsgewijs versoepeld worden.

We proberen in dit bericht alle 'laatste' info te bundelen.

Deze provinciale parken en groendomeinen zijn open voor bezoekers:

• Kasteeldomein d'Ursel
  • Vrieselhof
  • Hof Van Leysen
  • Rivierenhof
  • Vrijbroekpark
  • Kesselse Heide
  • Prinsenpark
  • Neteland
  • Broek De Naeyer
  • Hoge Mouw
  • De Averegten
  • Arboretum Kalmthout
  • Hertberg
  • De Schorre

Blijf vooral in je eigen omgeving recreëren! Als je toch met de wagen naar een wat verder gelegen domein gaat, zorg mee voor een goede spreiding. Als het druk is, bezoek je best een ander park.

Speeltuinen zijn opnieuw geopend. Niet allemaal, maar zeker een belangrijk deel van de speeltuinen en speelzones in deze domeinen, worden terug open gesteld. In de parken zelf maken we duidelijk welke speeltuinen open zijn en vooral, hoe we ze best gebruiken. Uiteraard zijn er wel enkele aanbevelingen en spelregels:

• Speelzone geopend voor kinderen t.e.m. 12 jaar, begeleid door minstens 1 meerderjarige
  • Begeleiders minstens op 1,5m afstand van mekaar of met mondmasker (12+)
  • Was voor en na spelen (thuis) je handen grondig met water en zeep en zeker voor eten of drinken
  • We duiden op sommige plekken aan hoeveel kinderen er maximaal op een toestel of speeltuin kunnen, maar de regel is dat het niet druk mag worden. Bij drukte kom je beter op een rustiger moment terug
  • Geen picknick in de speeltuinen en speelzones.

Zoek je de buitenlucht op? Doe het dan veilig en respecteer de algemene richtlijnen:

• Maak geen gebruik van de picknickbanken (waar mogelijk zijn ze afgesloten en/of weggehaald).

• Het blijft verboden om op banken te zitten. Voor zwangere vrouwen, ouderen en mensen die slecht te been zijn of een handicap hebben, wordt een uitzondering gemaakt. Zij mogen bekomen of uitrusten op een zitplaats.

• Op grasvelden zitten voor een picknick of om te zonnebaden, kan ook nog niet.

• Houd afstand van andere bezoekers (min. 1,5 meter), onze domeinwachters zien hier mee op toe.

• Je mag enkel individueel, met inwondende gezinsleden en/of 2 vaste extra personen (dit laatste wel gecombineerd met de afstandsregels) wandelen en fietsen.

• Samenscholingen zijn verboden.

• Vissen kan terug in de meeste domeinen, op voorwaarde dat de social distance maatregelen nageleefd kunnen worden. Neem contact met het domein waar je wil gaan vissen voor meer praktische afspraken en regelingen.

• Buitensporten worden wel opnieuw toegestaan (max 20 personen, begeleid door officiële coach).
  • Binnensporten kan nog niet.

• Laat het niet druk worden in de hondenloopzones, respecteer ook hier de minimale afstand en gebruik de toegangspoorten met de nodige voorzichtigheid.

• Paardrijden op de routes is opnieuw toegestaan op voorwaarde dat deze rit kan plaatsvinden met een maximum van twee ruiters/menners en dat zij de social distance maatregelen kunnen naleven. Gemotoriseerd vervoer van het paard voor deze ritten is alleen toegelaten als het niet veilig kan op een andere manier.

Houd er rekening mee dat:

• de openbare toiletten van de volgende domeinen geopend zijn: Vrijbroekpark, Rivierenhof, Vrieselhof, Prinsenpark, Hertberg, De Averegten, Hoge Mouw en Arboretum Kalmthout.

• de provinciale domeinen in stedelijk gebied, Vrijbroek (Mechelen) en Rivierenhof (Antwerpen), tijdens weekends erg onder druk staan. Gelieve niet langer dan 2 uur in deze parken rond te wandelen en ga er niet naartoe als het al druk blijkt.

Parkings:

• Deze parkings zijn open: d'Ursel, Prinsenpark, Hertberg, Averegten en Hoge Mouw, Rivierenhof, Kesselse Heide, Vrieselhof, Vrijbroekpark, De Schorre, Arboretum Kalmthout.
  • De parkings van De Nekker en Zilvermeer blijven voorlopig dicht.

Alle hierboven aangehaalde maatregelen worden opgelegd voor de veiligheid en gezondheid van zowel bezoekers als medewerkers. Daarom vragen we met aandrang om verantwoord om te gaan met dit aanbod.

Provinciale Recreatiedomeinen

De wandelpaden en bosgedeeltes van De Schorre zijn open voor buurtbewoners, ook de speeltuin is terug geopend onder de hierboven beschreven voorwaarden.

De andere Provinciale Recreatiedomeinen blijven gesloten tot 7 juni 2020.

Zowel De Nekker in Mechelen, het Zilvermeer in Mol, als de Lilse Bergen in Lille, zijn gesloten voor het grote publiek.

Met de jaarplaatshouders, vissers en sportclubs die de accommodatie van deze domeinen gebruiken of huren, wordt contact opgenomen.

Bekijk ook de websites en Facebook-pagina's van de domeinen in je buurt voor gedetailleerde en specifieke maatregelen.