Pitchsessies coronaherstelfonds

Wil jij een boost geven aan het platteland? Dan draagt de provincie graag haar steentje bij met het coronaherstelfonds.

Status
Inschrijvingen afgesloten
Datum
  • dinsdag 5 oktober 2021 van 09 uur tot 16 uur
Prijs
gratis
Uiterste inschrijfdatum
zondag 3 oktober 2021

Extra financiering om het platteland na corona te doen heropleven 

De impact van de COVID-19-crisis op ons dagelijks leven is groot, ook op het platteland. Het gemeenschaps- en verenigingsleven in onze dorpen stond een tijdje stil, mensen vereenzaamden… Er waren ook positieve gevolgen. We ontdekten samen heel wat natuurparels in onze omgeving (die vaak te lijden hadden onder recreatieve druk). Landbouwers zagen hun korteketenverkoop fiks de hoogte in gaan. 

Met een eenmalige oproep voor extra plattelandsprojecten wil Europa inspelen op de voor- en nadelen van de coronacrisis, om lokale besturen, ondernemers, verenigingen, middenveldorganisaties te ondersteunen in de uitbouw van een post-corona-platteland. 

Ondervind je zelf als lokaal bestuur, vereniging of ondernemer op het platteland de gevolgen van de coronacrisis? Ben je op zoek naar projectmiddelen om hier structureel iets aan te doen? 

Pitchsessies coronaherstelfonds: kies een tijdsslot

Noteer dan alvast 5 oktober in je agenda. Tijdens een pitchsessie van een halfuur kan je jouw idee aftoetsen met subsidieadviseurs. Via de inschrijvingslink kies je een tijdsslot van een halfuur.

Hieronder lichten we alvast een tipje van de sluier op: 

Via het corona-herstelfonds zijn projecten mogelijk rond groene ontmoetingsruimtes (binnen en buiten de dorpskern), de aanleg van nieuwe en het herstel van bestaande toeristische route-infrastructuren en de omgevingsaanleg, landschapsherstel, projecten die het verenigingsleven boosten, projecten die antwoord bieden op eenzaamheid op het platteland, projecten die inzetten op de toenemende vraag naar korte keten producten en landbouwverbreding 

In het coronaherstelfonds vervalt het onderscheid tussen plattelands- en niet-plattelandsgemeenten. Alleen de centrumsteden blijven uitgesloten van plattelandssubsidies. 

Er is een maximale cofinanciering van €130.000 op een totale projectkost van €200.000. In totaal is er ongeveer 800.000 euro aan subsidies voorzien. Goedgekeurde projecten kunnen starten medio 2022 en mogen duren tot medio 2024. 

Opgelet, deze berichtgeving is onder voorbehoud van goedkeuring van het Vlaamse kader door Europa in november 2021 en van het provinciaal kader door de provincieraad einde september 2021. 

Logo's PDPO
Organisator
Dienst Landbouw- en Plattelandsbeleid