MOS-café: Haal meer uit Buitenlesdag 12/3/19

Vergezeld van een hapje en een drankje raak je geïnspireerd om tijdens je lessen naar buiten te trekken.

Status
Datum
  • dinsdag 12 maart 2019 van 19 uur tot 21.30 uur
Prijs
Gratis
Uiterste inschrijfdatum
donderdag 7 maart 2019
Hans Van Dyck
Hans Van Dyck

Doelgroep: leerkrachten en directies van basis- en secundaire scholen.

Inhoud:

Vergezeld van een hapje en een drankje raak je tijdens dit MOS-café geïnspireerd om tijdens je lessen naar buiten te trekken. Twee werkwinkels en een infobeurs geven je praktische tips en ideeën om buiten les te geven.

Spreker Hans Van Dyck, professor gedragsecologie en natuurbehoud aan de UCL, bijt de spits af. Hij licht tijdens de inleiding het belang en de pret van waarnemen met en door jonge pretoogjes toe.

Daarna volgen twee werkwinkels:

  • Werkwinkel 1: Maak van je leerlingen (burger)wetenschappers.

Kristin Van Laer/Mieke Hoogewijs, Adviseur Biodiversiteit bij de dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid van de provincie Antwerpen, legt uit hoe je met je leerlingen aan citizen science kunt doen. Je komt er te weten hoe je je waarnemingen van de invasieve duizendknopen kunt ingeven op waarnemingen.be en hoe je met de applicatie ObsIdentify hulp kunt krijgen bij het op naam brengen van deze en andere soorten.

  • Werkwinkel 2: Waarnemen als werkvorm in de klas.

Tijdens deze werkwinkel ontdek je hoe je met je leerlingen het proces van waarnemen kunt doorlopen. De fasen van het proces worden toegelicht en geïllustreerd met voorbeelden uit zowel het basis- als het secundair onderwijs en voorbeelden uit onze educatieve trajecten en pakketten. Denk hiervoor aan het educatief materiaal ‘Bodemhelden’ en het project ‘Knappe K(n)oppen’. We staan stil bij vragen zoals: “Wat wil je waarnemen? Wat is je onderzoeksvraag? Wat kunnen we doen met onze waarnemingen?...”

We sluiten dit MOS-café af met een infobeurs en een gezellige babbel. Op de infobeurs vind je informatie over buiten lesgeven van Natuurpunt en MOS.

Wil je nu al inspiratie opdoen? Neem alvast een kijkje op de website van Buitenlesdag.

Veerle Moons, Elke Hermans, Katrien Hoeylaerts, Lobke Brinckman en Lien Luyten

Functie
MOS-team provincie Antwerpen
T
015 30 61 26

Volgende