Studiedag: Speed pedelecs en wegbeheerders

Thema's

Hoe maak je als wegbeheerder je fietsinfrastructuur speed pedelec-proef conform de wegcode? Maak op deze studiedag kennis met een eenvoudig instrument dat de provincie Antwerpen hiervoor ontwikkelde.

Datum
  • vrijdag 8 november 2019 van 09.30 uur tot 12.30 uur
speedpedelec

Wanneer je een doorsnee burger vraagt om een fietser op een speed pedelec te beschrijven, krijg je meestal een aantal standaardantwoorden zoals: ‘hooligans/cowboys zijn het’, ‘het zijn gefrustreerde automobilisten die hun verloren tijd in de file willen inhalen door als gekken over onze fietspaden te racen zonder rekening te houden met andere fietsers’ of ook nog ‘het zijn bromfietsen, laat ze maar tussen de auto’s rijden’. Maar wie zijn nu deze fietsers op een speed pedelec? Wout Baert, coördinator van het Fietsberaad Vlaanderen en Stijn Derkinderen van studiebureau TRIDEE starten de studiedag met een korte toelichting rond een onderzoek dat ze hierover deden.

In een tweede deel gaat Tina Caers van het team Fietsbeleid van de provincie Antwerpen verder in op de wegcode en aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Ze toont hoe je aan de slag kan als wegbeheerder om je fietsinfrastructuur volgens de wegcode in orde te zetten voor de gewenste categorieën van weggebruikers.

Afsluiten doen we met een debat over de plaats van de speed pedelec in het verkeer. Het panel bestaat uit Wout Baert, coördinator Fietsberaad Vlaanderen, Rudy Goyvaerts, schepen voor Mobiliteit gemeente Boechout, Stéphane Vereecken, advocaat en lid vakgroep burgerlijk recht UGent en Tina Caers, teamverantwoordelijke Fietsbeleid provincie Antwerpen. Ook jouw vragen kunnen aan bod komen tijdens de vragenronde.

Deelname aan de studiedag is gratis maar inschrijven is verplicht. Let op: we rekenen een administratieve kost van 25 euro aan indien je je inschrijft en niet komt opdagen.
 

Programma: 

09u30 - 10u Onthaal
10u - 10u10 Welkomstwoord door Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit provincie Antwerpen
10u10 - 10u40

Toelichtingen onderzoek speed pedelecs door Wout Baert, coördinator Fietsberaad Vlaanderen, en door Sijn Derkinderen, TRIDEE

10u40 - 11u10

Wegcode instrument en praktische toepassing door Tina Caers, teamverantwoordelijke Fietsbeleid provincie Antwerpen

11u10 - 11u50 Debat: plaats van de speed pedelec op de openbare weg
Moderator: Chris Brouwers, diensthoofd Mobiliteit provincie Antwerpen
Panel: Wout Baert, coördinator Fietsberaad Vlaanderen - Rudy Goyvaerts, shcepen voor Mobiliteit gemeente Boechout - Stéphane Vereecken, advocaat en lid vakgroep burgerlijk recht UGent - Tina Caers, teamverantwoordelijke Fietsbeleid provincie Antwerpen
11u50 - 12u  Conclusies en slot door Chris Brouwers, diensthoofd Mobiliteit provincie Anwerpen
12u - 12u30 Broodjeslunch
12u30 Einde