Tentoonstelling Botanisch tekenen van Hilde Orye

Thema's

Hilde Orye is altijd al gefascineerd geweest door bloemen en planten. Haar doel... de wereld een stukje mooier maken. Dit doet ze o.a. door botanisch te tekenen.

Botanisch tekenen geef rust in haar dagelijkse drukke leven. Je stopt even met de dagdagelijkse beslommeringen en dat is vaak een pluspunt.

Botanisch tekenen is een prachtige kunstvorm waarbij tekentechniek en kunstzinnig inzicht hand in hand gaan.

Hilde Orye: "Tekenen is observeren en observeren is leren. Sinds ik botanisch teken is er een wondere wereld voor mij open gegaan. ​Voorheen had ik reeds een zwak voor de natuur, maar nu heb ik een grote bewondering, niet enkel voor de grootse dingen, maar ook voor de nietigste."

Datum
  • zaterdag 7 oktober 2023 van 12.30 uur tot 16 uur
  • zondag 8 oktober 2023 van 12.30 uur tot 16 uur
  • zaterdag 4 november 2023 van 12.30 uur tot 16 uur
  • zondag 5 november 2023 van 12.30 uur tot 16 uur
Prijs
Gratis

Hilde Orye is haar professionele carrière als botanisch tekenaar begonnen in 2014 met het geven van workshops in de plantentuin van Gent. Sindsdien is het aantal plaatsen waar zij les geeft blijven groeien. Dit jaar startte zij in samenwerking met het groentenmuseum ’t Grom de eerste langdurige cursus botanisch tekenen in België. Naast lesgeven illustreert zij ook voor diverse opdrachtgevers, o.a. de plantentuin van Meise waar zij wetenschappelijke illustraties maakt van herbariumstukken.

Een deel van de tentoongestelde werken zijn illustraties in kleurpotlood van sierplanten en fruitsoorten die je regelmatig aantreft in de Vlaamse tuinen. Ze behoren tot een reeks die Hilde in 2021 voor de VLAM tekende. Daarnaast toont zij aquarellen, o.a. uit een reeks over lokale flora in Bredene. Haar werk is gevarieerd, maar altijd zeer realistisch en met oog voor detail. 

De tentoonstelling is te bezichtigen in het bezoekerscentrum van Provinciaal Groendomein Prinsenpark tijdens de openingsuren:

  • dinsdag t.e.m. vrijdag van 9 tot 16 uur, niet op feestdagen
  • elk volledig eerste weekend van de maand van 12.30 tot 16 uur