Met een gids naar het hart van de vallei: 75 wandelaars ontdekken wat er verandert in de vallei van de Grote Nete
Bijna 80 geïnteresseerden gingen op 18 maart op pad met een gids naar het hart van de vallei van de Grote Nete. Ze maakten kennis met de plannen om de historische badplaats Pinzieleke te laten herleven en zagen met eigen ogen hoe het Sigmaplan de vallei klaarmaakt voor de toekomst. De wandeling maakt deel uit van de Vlaamse Waterdagen en de #Netedagen23, een campagne die het bewustzijn rond onze waterkwaliteit wil verhogen.
“De wandeling was in een mum van tijd volzet, dat toont meteen de grote interesse voor de geplande veranderingen in de vallei”, opent gebiedscoördinator Jef Cox. “En dat is begrijpelijk, de Grote Nete is een prachtige rivier, vol oude kronkelende netemeanders, statige kastelen en watermolens als waardevol erfgoed, de Loire van de Kempen. Ze is ook van onschatbare waarde omwille van haar grote rijkdom aan natuur en biodiversiteit. Maar ze heeft steeds meer te lijden onder de klimaatverandering, zijrivieren drogen uit in de zomer, waardoor ook de planten en dieren die er leven het moeilijker krijgen. De geplande veranderingen zijn dus broodnodig, als we onze mooie vallei willen behouden.”

Pinzieleke en het Sigmaplan tonen een vallei in verandering
In de vallei zijn heel wat spelers actief. Om lopende processen af te stemmen op de acties van stakeholders en de ambities van lokale besturen, nam provincie Antwerpen het initiatief om een gebiedsprogramma op te starten. De partners in het gebiedsprogramma willen de Grote Nete weer méér ruimte geven en zo werken aan een klimaatveilige vallei, klaar voor de toekomst. Die toekomst zal trouwens verdacht veel lijken op de Grote Nete van decennia geleden, met natte ruigtes, moerasgebied, overstromingsgraslanden en brede rietkragen waar natte natuur zich kan ontwikkelen.
Het Sigmaplan is één van de bekendste en ook het grootste project dat inzet op het herstel van de vallei. De rivier krijgt opnieuw meer overstromingsruimte en zo’n 850 hectare natte natuur langs de oever wordt hersteld. Een lokaal maar ook heel waardevol project voor de buurt en het toerisme, is het herstel van de historische bad- en overzetplaats Pinzieleke. Dankzij het veer zal je als bezoeker de andere oever van de rivier kunnen bereiken, ook met de fiets. Het wordt het eerste moderne trekveer op een snelstromende rivier in Vlaanderen. De deelnemers aan de wandeling waren kritisch en alvast aangenaam verrast door de plannen.
Alle info over het project lees je op de webpagina van de Grote Nete.