Houtatelier 'De Zaagtand' officieel ingehuldigd in PTS Boom

publish date
23.04.2022

De werken zijn gestart in de zomer van 2020 en namen zo'n 20 maanden in beslag. Met de opening van het houtatelier sluit PTS Boom ook meteen de eerste fase van haar masterplan af. Volgend jaar starten de werken aan de inkomhal van het schoolgebouw waarna de zijvleugels volgen. Gespreid over drie jaar gaat het om een investering van 5,5 miljoen euro.

Gerenoveerde houtatelier 'De Zaagtand' in PTS Boom
Gerenoveerde houtatelier 'De Zaagtand' in PTS Boom

Beschermde art deco-architectuur

De originele art deco-gebouwen, ontworpen door stadsbouwmeester en architect Camille Bal en architect Ernest Lamot, dateren van de jaren 20 van de vorige eeuw. Toen al wist men dat natuurlijk licht het welbevinden van de gebruikers bevordert. Door de jaren heen werden er echter muren en verdiepingen toegevoegd.

De grandioze ruimte werd opgedeeld in kleinere lokalen en daardoor gingen licht, lucht en erfgoedwaarden verloren.

De nieuwe inrichting gaat opnieuw uit van één grote open ruimte waarbij tussenvloeren zo werden geplaatst dat het daglicht maximaal op en onder de platformen binnenvalt. Bovendien respecteert en benadrukt de nieuwe invulling de historische spant- en kolommenstructuur. Het atelier met typisch zaagtanddak en stalen gebinte werd voor de restauratie volledig gestript. De provincie Antwerpen investeerde 6,7 miljoen euro in de renovatie en inrichting.

Al in 2019 werd gestart met de voorbereiding en de planning van de ingrijpende werken aan de gebouwen, die erkend en beschermd zijn als monument onroerend erfgoed. Het architectuur- en adviesbureau Erfgoed en Visie werkte daarvoor een masterplan met verschillende restauratiefases uit. Daarbij werd een respectvolle omgang met de waardevolle architecturale kenmerken vooropgesteld. Dankzij ingrepen inzake energieverbruik, geluidsisolatie, binnenklimaat en stofafzuiging werd het houtatelier bovendien een uiterst duurzame leeromgeving voor de leerlingen die er zullen worden opgeleid.

Digitale bedrijfsprocessen op school

Het houtatelier van PTS Boom is uitgerust met moderne machines
Het houtatelier van PTS Boom is uitgerust met moderne machines

Ook de uitrusting van het nieuwe houtatelier laat niets te wensen over. Het gebouw is voorzien van de modernste machines en zo kan PTS Boom goed geschoolde werkkrachten blijven garanderen aan de industrie. En dat is nodig want de hout- en meubelsector is in volle evolutie. De school speelt daarop in en investeert ook fors in de digitalisering van bedrijfsprocessen. Het werken met computergestuurde machines voor het ontwerp en de ontwikkeling van producten (CAD-CAM) is een essentiële vaardigheid voor wie in de sector aan de slag wil. De leerlingen van PTS Boom leren ook gespecialiseerde software en virtual reality-technologie gebruiken waardoor ze gegeerd zijn op de arbeidsmarkt.