PTS Boom scheert hoge toppen op olympiades

publish date
02.03.2023

De school nam dit jaar deel aan de Jeugd Wiskunde Olympiade, de Vlaamse Wiskunde Olympiade, de Biologie Olympiade en de STEM-Olympiade. PTS Boom heeft een sterk aanbod aan opleidingen die jongeren voorbereiden op wetenschappelijke of technische studies in het hoger onderwijs. Met hun knappe prestaties tonen de leerlingen aan dat STEM-onderwijs in TSO toekomst biedt.

Deelnemers Olympiades 2023 PTS Boom

Of het onderwerp nu taal, wiskunde of technologie is, een olympiade daagt jongeren uit om hun grenzen te verleggen. In het voorjaar vinden traditioneel veel olympiades plaats. Jongeren uit het secundair onderwijs kunnen zich in allerlei disciplines meten met leeftijdgenoten van andere scholen. Dit jaar namen voor PTS Boom leerlingen deel aan de voorrondes van de wiskunde-, biologie- én STEM-olympiades.

PTS Boom maakt komaf met vooroordelen over technisch STEM-onderwijs

PTS Boom bouwde een stevige reputatie uit als STEM-school en kan zich gerust meten met de STEM-opleidingen in het algemeen secundair onderwijs. De school heeft een uitgebreid aanbod aan opleidingen die jongeren prima voorbereiden op een wetenschappelijke of technische studie aan een hogeschool of universiteit. Dat wie schoolloopt in het technisch onderwijs niet zou kunnen verder studeren, is dus een misvatting en dat bewijzen de olympiade-resultaten van de leerlingen van PTS Boom.

Finaleplaatsen in prestigieuze STEM-olympiade voor Onno en Joren

In de STEM-olympiade levert PTS Boom net als vorig schooljaar weer twee finalisten en dat is geen toeval. De school draagt het STEM-schoollabel en maakte van kwalitatief STEM-onderwijs een echt handelsmerk. En die inspanningen werpen hun vruchten af want voor de prestigieuze STEM-olympiade met 32.820 deelnemers konden twee leerlingen van de 1ste graad zich plaatsen voor de finale. Onno Dhaenens uit het 1e jaar en Joren Van Langendonck uit 2e jaar (beiden STEM-Wetenschappen) zullen op zaterdag 11 maart samen met 62 andere finalisten strijden voor de prijzenpot die zal worden uitgereikt door minister van Onderwijs Ben Weyts.

Opmerkelijke resultaten in de wiskunde en biologie olympiade

De bekendmaking van de resultaten van de eerste rondes van de wiskunde olympiades zorgde alvast voor gejuich in PTS Boom. Zeger Van Baelen van het 5e jaar Industriële Wetenschappen zat met zijn score van 136 in de absolute kopgroep van de 5345 deelnemers aan de Vlaamse Wiskunde Olympiade. Ook Kato Talboom (5e jaar Industriële Wetenschappen), Lode Michiels (6e jaar Techniek-Wetenschappen) en Lars Creten (6e jaar Industriële Wetenschappen) mogen met respectievelijk 114, 125 en 126 punten al beginnen oefenen voor de volgende ronde. Ook Bram Vandermeeren van het 4de jaar Biotechnologische Wetenschappen (doorstroomfinaliteit) scoorde met 121 punten ruim boven de 98 punten die nodig waren om door te mogen naar de volgende ronde van de Jeugd Wiskunde Olympiade. Die vindt plaats op woensdag 8 maart in campus Groenenborger van de Universiteit Antwerpen. Uiteindelijk zullen er 150 leerlingen doorstoten naar de finale.

Lode Michiels zal trouwens ook doorstoten naar de volgende ronde van de Biologie Olympiade. Op woensdag 15 maart zal hij zijn kennis van biologie kunnen meten met de 210 leerlingen die overbleven na de eerste ronde waaraan wel 2191 leerlingen deelnamen.