Nieuwe loods Hooibeekhoeve trekt biodiverse jas aan

publish date
21.05.2025

Proefveldwerking Hooibeekhoeve krijgt vanaf 2026 nog meer kansen dankzij centralisatie machinepark, opvang en infiltratie water met regenwaterputten en wadi en groene omzoming

In maart 2025 startte de aannemer met de bouw van een nieuwe loods voor Hooibeekhoeve. De eerste machines zullen in april 2026 worden binnengereden. Een groene omkadering zal het bouwwerk mooi laten samensmelten met het typische Kempense landbouwlandschap én zal nuttige dieren aantrekken zoals uilen en zwaluwen die een natuurlijke vijand zijn van plaagdieren zoals muizen en vliegen.

De nieuwe loods van Hooibeekhoeve biedt een krachtige impuls voor de innovatie in de Vlaamse graslandteelt. Grasland is de grootste teelt in Vlaanderen en speelt een essentiële rol in onze voedselproductie. Door de nieuwe onderzoeksruimte kunnen we nog meer diepgang brengen in ons werk rond eiwitrijke graslandgewassen, zoals het Granola-project. Dit EFRO-project stelt ons in staat om nieuwe technologieën te integreren, zoals de NIR-sensoren voor voederwaardebepaling, waarmee we de toekomst van de sector verder vormgeven. De proefveldmaaier die we hier zullen inzetten, krijgt dan ook een plek in de nieuwe loods, die een ware broedplaats voor kennis en innovatie zal worden.

Met de nieuwe loods gaan we verder dan alleen onderzoeksruimte. We schaffen een strategisch locatie aan voor de opslag van gewasstalen en zaaizaden, waar ze vorst- en ongediertevrij bewaard kunnen worden. Naast graslandprojecten zullen ook andere innovatie-inspanningen, zoals de zoektocht naar klimaatrobuuste gewassen, profiteren van deze nieuwe infrastructuur. Dit is de plek waar we de toekomst van duurzame landbouw kunnen blijven testen en ontwikkelen.

Er werd ook rekening gehouden met de vereisten voor de milieuwetgeving rond het gebruik van fytoproducten. Zo is er een apart lokaal voor de opslag van deze gewasbeschermingsmiddelen en is er een vul- en afspoelplaats voorzien. Hooibeekhoeve zet de laatste jaren sterk in op precisielandbouw met tractoren uitgerust met gps-systeem en sensoren. Dankzij de nieuwe loods kunnen alle huidige en toekomstige werktuigen binnen gestald worden in een loods op het eigen erf. Dat is efficiënt, veilig en gemakkelijk. De loods bestaat uit lage muren en gaas waardoor de geparkeerde landbouwmachines snel zullen drogen in natte periodes en na reiniging.

Zuinig ruimtegebruik en minimale insleep van ziektes

De inplanting van de loods in het zuiden van de site getuigt van een zuinig ruimtegebruik die met een groene omzoming mooi integreert in het omliggende landschap. Dankzij de ligging van de loods met aparte inrit kunnen transporten van externen op het melkveegedeelte van het bedrijf tot een minimum beperkt blijven zodat de mogelijke insleep van ziektes minimaal is.

De loods wordt duurzaam opgetrokken. Natuurlijk daglicht zal de loods binnenstromen via doorlatende dakpanelen. Via een PV-installatie is de zonnewinst ook maximaal. 

Groenaanleg trekt natuurlijke vijanden van plaagdieren aan

Het ontwerp is eenvoudig en multifunctioneel, net als de omliggende groenaanleg. Een biodiverse buitenaanleg zal nuttige soorten aantrekken die ongewenste soorten bestrijden. Het nieuwe project (Ge)wilde Bondgenoten waarvan Hooibeekhoeve één van de partners is, zet hierop in. Binnen dit project zal men landbouwers informeren, inspireren en ondersteunen om voor ecologische en diervriendelijke methodes te kiezen om plaagdieren te weren en bestrijden. De uitgekiende groenaanleg maakt de aanpak van plaagdieren gemakkelijker. De biodiverse buitenaanleg rondom de nieuwe loods zal natuurlijke vijanden van plaagdieren zoals muizen, ratten, vliegen en muggen aantrekken. Uilen, valken, zwaluwen, vleermuizen… zullen zich immers thuis voelen in de hakhoutbosjes, de hagen en de groene stroken rond het erf van Hooibeekhoeve.

Mooi geïntegreerd in het landschap met hagen, grasland, hoge bomen en een wadi

Het landschapsintegratieplan voor Hooibeekhoeve steunt op enkele pijlers: een gemengde haag, botanisch beheerd kruidenrijk hooilandje en hakhoutbosjes waar de inheemse soorten willekeurig door elkaar geplant worden. Dankzij een smalle groenstrook langs de baangracht, blijft Hooibeekhoeve gefilterd zichtbaar in het landschap waarbij de hagen ook een landschappelijk verbindend element zijn.

Als landschappelijke afwerking rondom de loods komen vogelbosjes, zo ingeplant dat er diverse doorzichten ontstaan naar de akkers en het landschap. Een aantrekkelijke natuurrijke zone verzacht het volume van de loods in het landschap door volumes aan groen. Er komen overal doorzichten zodat de nieuwe loods wel zichtbaar blijft. Regenwater dat valt op de verharding rond de loods vloeit naar een aanpalende wadi vlakbij een kruidenrijk hooilandje, waar het water traag kan infiltreren. Als de regenwaterputten overlopen, zal het water ook naar de wadi vloeien.

Ter hoogte van de perceelsgracht waarlangs het weerstation van KMI ligt, zal een gemengde heg met knotwilg verschijnen. Zo verbinden we Hooibeekhoeve met het noordelijk gelegen provinciaal groendomein Prinsenpark, de groenvoorziening ten oosten van Hooibeekhoeve en de houtkanten ten zuiden van de huiskavel. Langs de uitbreiding van de sleufsilo’s waar het veevoeder bewaard wordt, komt een gemengde heg. De heg zal het beton verzachten zonder de typische bedrijvigheid van een melkveebedrijf helemaal weg te stoppen. De heg zal ook een ecologische verbinding slaan tussen de oostelijke groenaanleg en de toegangsdreef Hooibeeksedijk. 

Afbraak Beemdenhoeve
Het voorbije decennium werd de Beemdenhoeve gebruikt als stalling voor het machinepark. In het kader van zuinig ruimtegebruik en ontharding, zal de Beemdenhoeve in het najaar van 2025 afgebroken worden. De ontharding van de Beemdenhoevesite neutraliseert immers de bouw van de nieuwe loods van Hooibeekhoeve. Bovendien wordt de nieuwe open ruimte weer beschikbaar voor landbouwproductie en de bijbehorende ecosysteemdiensten zoals waterinfiltratie, biodiversiteit… Ongeveer 30 are zal productieve oppervlakte worden en 40 are zal als niet-productieve oppervlakte ingericht worden.  

Praktisch

Waar: provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve, Hooibeeksedijk 1, 2440 Geel

Meer info: www.provincieantwerpen.be/hooibeekhoeve

Contact