Provincie Antwerpen sluit Week van Duaal Leren feestelijk af

publish date
26.04.2024

Op vrijdag 26 april vond een netwerkevent voor bedrijven plaats op Campus De Masten in Kapellen. Doel was om bestaande partners te bedanken en nieuwe bedrijven te inspireren tot samenwerking. Op deze unieke locatie vind je geen klassieke klaslokalen, maar een motiverende broedplek voor technisch talent.

Leerling duaal leren

De leerlingen uit het secundair (Centrum Leren en Werken) en de cursisten uit het volwassenenonderwijs (CVO Vitant) krijgen op Campus De Masten de kans om duaal te leren, waarbij lesdagen op de werkvloer afgewisseld worden met het aanleren van technische skills in de ateliers.

De professionele en industriële leeromgeving van de campus maakt dit opleidingscentrum geschikt om de industrie te verwelkomen. Zowel duale opleidingen in het secundair onderwijs als praktijkgerichte opleidingen in het volwassenenonderwijs leiden leerlingen en cursisten op tot volwaardige techniekers.

Net zoals in de andere provinciale scholen zijn techniek en wetenschappen sterk uitgebouwde pijlers op deze campus. Het Provinciaal Onderwijs Antwerpen streeft dan ook naar kwalitatief onderwijs in afstemming met de bedrijfswereld en arbeidsmarkt. Een technische opleiding biedt jongeren een uitdagend en gevarieerd leerprogramma aan. En het bezorgt de bedrijven uit de regio de profielen die ze zoeken, vaak in knelpuntberoepen.

Leerling duaal leren fietshersteller

Win-win voor leerlingen, cursisten en arbeidsmarkt!

De bedrijven zijn de belangrijkste partners om het duaal leren levend te houden. En die samenwerking loont, dat bleek ook uit de opkomst tijdens het netwerkevent. Meer dan 50 genodigden uit de regio kwamen een kijkje nemen.

Jan Mees, coördinator aanloopfase en duaal leren (het vroegere Centrum Leren en Werken) getuigt hoe het opleidingsaanbod werd afgestemd op de noden van de arbeidsmarkt én de scholen in de buurt: “De opleidingen Lassen en Groen bieden onze leerlingen een mooie kans op werk. We investeren niet alleen in samenwerking met bedrijven, maar ook met PITO Stabroek zodat jongeren op een laagdrempelige manier kunnen overstappen tussen onderwijsvormen binnen Provinciaal Onderwijs AntwerpenMet de opleiding Logistiek – uniek in onze regio - bieden we een antwoord op de roep naar arbeidskrachten in de haven. De opleiding Fiets is nieuw, waarmee we inspelen op de vraag vanuit de bedrijven in de regio. Ook de opleiding Bouw spreekt voor zich. Deze opleiding biedt niet alleen de broodnodige werkkrachten aan de sector, maar biedt ook een alternatief aan leerlingen die niet aarden in het klassieke onderwijssysteem.”

Duaal leren werkt!

Dit schooljaar volgen meer dan 4.000 leerlingen een duale opleiding in het secundair onderwijs. Wat opvalt, is dat slechts 4,2% van de duaal lerenden één jaar na het verlaten van de schoolbanken nog werkzoekend is. Dit is lager dan de 5,5% van alle Vlaamse schoolverlaters, zo stelt het Schoolverlatersrapport VDAB. Duaal leren is dus zeer goed afgestemd op de vraag en noden van de arbeidsmarkt, en dat werkt.

Thibaut (18) [Opleiding Bouw] vertelt: “Mijn vader is aannemer en ik weet dankzij hem dat alleen door veel te oefenen, je een job kan leren. Behandeld worden als een volwaardig werknemer maakt het leuk om een duale opleiding te volgen. Het feit dat we een centje verdienen motiveert me bovendien om verder te doen!
 

Ook volwassenen vinden hun weg naar De Masten

Ook in het volwassenenonderwijs zetten we volop in op knelpuntberoepen en sluiten onze opleidingen aan bij het aanbod van PITO Stabroek. Binnen onze opleiding Elektromecanicien zetten we in op de nieuwste technologieën en bereiden we de cursisten in 1 jaar voor op de arbeidsmarkt. In onze professionele leeromgeving behalen onze cursisten de nodige attesteringen om onmiddellijk aan de slag te gaan in de industrie. Denk hierbij aan vorklift, rolbrug, VCA, brandblusopleiding… Ook gespecialiseerde opleidingen zoals PLC, Fusion360 en 3DPrinting vinden hun plek op deze campus”, vertelt Paul Buyens, opleidingsdirecteur bij CVO Vitant.
 

Jan Mees geeft rondleiding op de campus

Aleksander (19) [Opleiding Elektromecanicien] stapte van het vijfde middelbaar Elektromechanica meteen over naar CVO Vitant. “Ik miste de echte praktijkoefeningen in het middelbaar’’, zegt hij. “Je mag hier bijvoorbeeld met verschillende gereedschappen werken en niet de hele tijd op oefenrasters. Dat is spannender en leuker.’’

‘’Ik leer hier enorm veel op korte tijd’’, zegt Matthias (27) [Opleiding PLC]. “Het kost wel wat moeite om bij te blijven. Gelukkig vind ik het heel interessant. De leerkracht helpt ook veel als iets niet lukt, bijvoorbeeld met goede feedback of extra oefeningen.’’

“Ik volg hier liever les dan in het middelbaar, je krijgt meer praktische opdrachten en leert daardoor veel sneller”. Redouan (19) [Opleiding Elektromecanicien] startte in september met de opleiding Elektromecanicien en combineert de opleiding met Aanvullende Algemene Vorming om zo zijn diploma secundair onderwijs te behalen.

Volgende van de detaillijst