Een nieuwe tuin voor de buurt

tuin provinciehuis

Provinciehuis met tuin

Toen de provincie de ontwerpopdracht voor een nieuw provinciehuis uitschreef, gaf ze een basisidee mee: de versnipperde kleine parken in de omgeving 'samenvoegen' tot een geheel en het provincieterrein voor het publiek toegankelijk maken. Door een compact gebouw neer te zetten, is er meer ruimte voor groen. Zo krijgt de buurt er een tuin van 23.000 m² bij. Waar vroeger de provincietoren omgeven was door beton en asfalt, groeit nu gras en struikgewas.

tuin provinciehuis

Groendak verbergt parking

De ontwerpers van het provinciehuis hebben de trend om auto’s maximaal uit het stadsbeeld te houden heel letterlijk opgevat. De vroegere bovengrondse parking maakte plaats voor ondergrondse parkeerplaatsen. Daar bovenop ligt een groendak, met bijna 7.000 m² grasveld met klaver ertussen. De brede en licht glooiende grasstrook vormt een handige doorsteek tussen de Harmoniestraat en de Koningin Elisabethlei. Er is een pad voor voetgangers en fietsers, met verschillende rustpunten.

Autobestuurders die bezoekers naar het provinciehuis brengen, laten hun gasten aan de voorrij-zone aan de inkom uitstappen. Zo kan het bijna 58 meter hoge gebouw middenin het groen een nieuw icoon worden.

Gelderse roos

Duurzame keuzes en beheer

De tuin is een samenwerking tussen verschillende partners, waaronder architect Xaveer De Geyter en landschapsarchitect Michel Desvigne. Zij kregen de opdracht om een duurzame en ecologische tuin te ontwerpen met focus op inheemse planten. Speenkruid, zomereik en Gelderse roos zijn enkele van de soorten die middenin de stad terug ruimte krijgen. Tussen het gras vind je klaverveldjes. Bijen en vlinders zijn er dol op.

Tijdens de bouw van het nieuwe provinciehuis bewaarden we zoveel mogelijk bestaande bomen. We plantten ook nog 154 nieuwe hoogstambomen aan. Van de 7431 nieuwe heesters maken de bittere wilg en de spierstruik het leeuwendeel uit. Klimplanten en bloemen zorgen verder voor een groen en kleurig kader. Bomen, struiken en bodembedekkers tonen een gevarieerd kleurenpalet doorheen de seizoenen.

Wie graag de schaduw opzoekt zal z'n hart kunnen ophalen in een bosachtig stukje tuin. In die zone kan je ook een bijenkast spotten.

Het beheer van de tuin gebeurt ecologisch, zonder gebruik van kunstmest of pesticiden.

Plaats voor kunst

In de nieuwe tuin vind je ook kunst uit de provinciale collectie.

Blikvanger is een fonteinsculptuur van Pol Bury. Het werk werd gerestaureerd tijdens de bouw van het provinciehuis, en kreeg een nieuwe plaats toebedeeld. In de loop van 2020 vullen we het waterbassin en activeren we de pomp. Na meer dan 7 jaar zal er dan opnieuw water door de 42 bewegende buizen stromen.

Ook een bronzen sculptuur van Bert De Leeuw staat er terug, nu op een goed zichtbare plaats. Het werk krijgt nog een grondige poetsbeurt en een conserverende behandeling, waarna het weer helemaal zal schitteren.

 

Een verlichte tuin is een veilige tuin. Bijzondere aandacht gaat dan ook uit naar de verlichting, om passanten en bezoekers een veilig kader te bieden.

Enkele van de plantensoorten die in de nieuwe tuin staan, kun je zien in deze fotoreeks op Flickr.