Ontdek de Rupelstreek via de steenbakkerstunnels

10.09.2020

Op zondag 13 september lanceren de provincie Antwerpen en Toerisme Rupelstreek een gloednieuwe wandelbrochure langs natuur, cultuur en erfgoed in de Rupelstreek. De wandeling start aan Provinciaal Recreatiedomein De Schorre en leidt je langs voormalige steenbakkerijen, het beschermde dorpsgezicht Noeveren en het natuurgebied Walenhoek.

Steenbakkerserfgoed

De rode draad van deze culturele wandeling? De meer dan vijftig historische tunnels die de steenbakkers in de 19de en 20ste eeuw bouwden. Die gebruikten ze om klei en gedroogde bakstenen te vervoeren, van kleiput tot machinehal en ovens. De meeste tunnels vind je onder de verbindingswegen van de Rupelstreek: de Nielsestraat, Boomsestraat, Kapelstraat en de spoorlijn. Ze schetsen een uniek beeld van het industriële verleden van deze regio.

Wandelbrochure

De wandelbrochure gidst je langs 400 jaar geschiedenis. Onderweg passeer je langs de magische trollen van De Schorre, het steenbakkersgehucht Terhagen en voormalige steenbakkerijen, brouwerijen en maalderijen. Je zet ook voet in het betoverende natuurgebied Walenhoek. De wandeling is 17 kilometer lang en dus perfect geschikt voor de stevige stapper, maar je kan ze inkorten aan knooppunt 100 of opsplitsen in twee kortere lussen. De route volgt het Wandelnetwerk Rivierenland: een netwerk van wandelpaden die elkaar kruisen met genummerde knooppunten.

Praktische info

Je vindt de wandelgids in het infokantoor van Toerisme Rupelstreek in De Schorre of downloadt ze via de website van Toerisme Rupelstreek. De wandeling is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en gezinnen met kinderwagens. Zij kunnen wel deelnemen aan de kleinere tunnelwandeling ‘Tunnels en het volksleven in Steenbakkerijgehucht Noeveren’. Ook die kaart vind je in het infokantoor van Toerisme Rupelstreek of op de website van Toerisme Rupelstreek.

De wandeling begint op parking 1 van De Schorre (Schommelei 1 in Boom). Kom je liever met de trein? Start je wandeling dan gerust aan het station van Boom, waar je al een stukje van de wandeling volgt tot aan knooppunt 102, vlakbij De Schorre.